latinica  ћирилица
13/02/2020 |  19:38 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Додик упознао Иванцова о ставовима Српске након одлуке Уставног суда БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик организовао је радну вечеру за амбасадора Руске Федерације у БиХ Петра Иванцова током које га је упознао о ставовима званичника Републике Српске након одлуке Уставног суда БиХ у вези са Законом о пољопривредном земљишту Српске, сазнаје Срна.
Додик-Иванцов - Фото: РТРС
Додик-ИванцовФото: РТРС

У току радне вечере у Источном Сарајеву српски члан Предсједништва пренио је амбасадору Иванцову закључке са јучерашњег састанка званичника Републике Српске, те да Српска остаје при ставу да њени представници у заједничким институцијама БиХ обустављају рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

Додик је нагласио да ће овај закључак бити потврђен на посебној сједници парламента Народне скупштине Републике Српске, која ће бити одржана у понедјељак, 17. фебруара.

Он је појаснио да је овај закључак услиједио након одлуке Уставног суда БиХ да је члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске у супротности са Уставом БиХ, односно да је Уставни суд утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Радна вечера са амбасадором Русије уприличена је у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву, након састанка са амбасадорима земаља Квинте који је одржан у Сарајеву на позив српског члана Предсједништва БиХ.

Према сазнањима Срне, Додик је упознао и амбасадоре САД, Велике Британије, Француске, Њемачке и Италије о ставовима званичника Републике Српске након одлуке Уставног суда БиХ у вези са Законом о пољопривредном земљишту Српске.