latinica  ћирилица
13/02/2020 |  19:41 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Међународна заједница крши конститутивност (ФОТО)

СНСД и ХДЗ БиХ, као најважнији представници српског и хрватског народа, траже нови разговор о БиХ са партнерима из бошњачког народа, али без међународног уплитања, поручио је лидер СНСД-а Милорад Додик, након састанка страначких делегација у Источном Сарајеву. Предсједник ХДЗ-а Драган Човић рекао је да не може бити задовољан положајем Хрвата у БиХ, са два бошњачка члана у Предсједништву БиХ.

БиХ преживљава важне и преломне тренутке, налази се практично у безизлазној ситуацији, али овај простор остаће миран - поручио је Милорад Додик, након разговора страначких делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ. Излаз је, каже, у политичким рјешењима без међународног интервенционизма.

- Ми тражимо, ове двије политичке партије, као најважнији представници два конститутивна народа, нови разговор о БиХ са партнерима са треће стране без моделације међународне заједнице. Ово што радимо није уперено ни против кога па ни Бошњака - навео је Додик.

Међународна заједница све вријеме подржава концепт унитарне БиХ, то је нешто што СНСД и ХДЗ не могу и неће да прихвате. Урушавање констиутутивност народа и грађења тзв. грађанске БиХ одговара Бошњацима, јер су најбројнији али нису већински народ.

- Чини ми се да смо у једној тешкој проблематици функционисања свих институција у БиХ, мада неке можда функционишу, неке никако али све скупа то насо удаљава од свих интеграцијских амбиција које смо имали - сматра Човић.

Милорад Додик упознао је страначку делегацију ХДЗ-а са одлуком руководства Републике Српске да ће обуставити одлучивање у органима БиХ што се већ дешава. То ће трајати све док стране судије не оду из Уставног суда БиХ.

- Као што ћемо предати приједлог закона којим ћемо елиминисати ове стране судије и доћи у позицију да Уставни суд БиХ у пуном суверениту овлада БиХ - додао је Додик.

Најављено је да ће СНСД и ХДЗ поднијети заједничку иницијативу за измјену Изборног закона БиХ који би гарантовао легитимно представљање конститутивних народи. Тај проблем посебно "жуља" Хрвате због случаја "Жељко Комшић".

Фото: D.S/Klix/ba

- Како можете бити задовољни, ако је у Предсједништву два бошњачка члана Предсједништва који су изабрани са 95% гласова Бошњака. Ма, наравно да не можете бити задовољни - сматра Човић.

Милорад Додик је поновио да су кандидатуром Млађена Божовића испоштовали договор да то буде нестраначка личност и представник -осталих- али да бошњачка страна опструише избор. У међувремену, тим министарством руководи кадар СДА који ,према Додиковим ријечима, на разне начине спрjечава помоћ из буџета БиХ за оправку кућа на простору БиХ, избјеглицама које се сада налазе у Србији и Хрватској.