latinica  ћирилица
13/02/2020 |  20:56 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

"Чекају се Зворник и Брчко"

Организатори 14. по реду Међународне бициклистичке трке Београд - Бањалука, једног од најпрестижнијих спортских догађаја у региону, саопштили су списак градова домаћина четири етапе.
Бициклистичка трка Београд - Бања Лука - Фото: РТРС
Бициклистичка трка Београд - Бања ЛукаФото: РТРС

Трка стартује у Београду, 22. априла, а циљ је 25. у Бањалуци, на Тргу Крајине. Бициклистички караван на свом путу, проћи ће кроз Шабац, Бијељину- гдје је циљ прве етапе, затим Власеницу, Теслић, Прњавор , Дервенту, Србац...

Директор трке, Владимир Куваља, каже да су у току разговори са представницима Зворника и Брчког, јер је жеља организатора да трка прође кроз цијелу Републику Српску.

- Још увијек смо у преговорима са челним људима Зворника и Брчког. До сада смо имали доста коректну сарадњу, вјерујем да ће тако бити и ове године. Мислим да је и њима у интересу да бициклисти из 36 свјетских земаља прођу кроз њихов град и да буду на мапи ове трке. Велика је то промоција тих средина. Морам да кажем да су интересовање за пролазне циљеве показали Шамац и Модрича, и ту имамо неке разговоре. Трка ће први пут проћи и кроз град Шабац. То нам је веома важно, да се што више градова укључи у нашу причу - рекао је он.

Ове године наступиће 180 бициклиста из 36 земаља, што је рекордан број.

- Учествоваће 21 тим из Пољске, Аустрије, Велике Британије, Словеније, Србије, Грчке, БиХ, Италије, Њемачке, Бјелорусије, Румуније, Чешке, Кувајта, Кине и, што нас је све помало изненадило, далеког Гуама - каже Куваља.

Ова острвска државица смјештена у Микронезији није посебно позната по спортистима, али има професионални бициклистички тим састављан од интернационалаца.

- Имали смо још неколико заинтересованих тимова из Аустралије, Јапана и држава Блиског истока, што је доказ да је ова трка одавно избрисала границе не само региона и Европе, него цијелог свијета. Могуће је да се десе мање корекције на стартној листи, али ћемо имати најшаренији и најквалитетнији караван до сада - изјавио је Куваља.

Међу главне фаворите убрајају се аустријски тим Хринкоф, пољски Востер, те италијански Нери Сотоли и словеначка Адрија.

- Члан словеначког тима је један од најбољих бициклиста бивше Југославије Јанез Брајкович који је у златним годинама каријере био главни ослонац Ленсу Армстронгу, Винћенцу Нибалију, Александру Винокурову и другим бициклизма - рекао је Куваља.

Трка ће и ове године бити члан прве категорије УЦИ, а комесари и судије Свјетске бициклистичке уније посебно су задовољни безбједносним аспектом трке.

- Прошле године добили смо највеће могуће оцјене за безбједност. Такође, комесарима се свиђа што у сваком граду етапа завршава круговима који су посебно интересантни гледаоцима, а добили смо и похвале за попратне садржаје. Бициклистичке трке у свијету су догађај за све узрасте, за породицу, па настојимо да тако нешто имамо и на нашој трци - нагласио је Куваља.