latinica  ћирилица
13/02/2020 |  21:15 ⇒ 21:17 | Аутор: СРНА

Мостар: Пријем у Генералном конзулату поводом Дана државности Србије

Генерални конзулат Србије у Мостару организовао је вечерас у Владичанском двору пријем поводом Сретења - Дана државности Србије који се обиљежава 15. фебруара.
Пријем у Конзулату у Мостару - Фото: СРНА
Пријем у Конзулату у МостаруФото: СРНА

Конзул Србије у Мостару Марија Бакоч рекла је да се Сретење слави као један од најбитнијих датума у историји савремене Србије.

- Дан државности је и дан уставности Србије и дан сећања на почетак Првог српског устанка 1804. када је донета одлука о подизању устанка, који је био највећи организовани народни бунт против Османског царства - навела је Бакочева.

Она је подсјетила да је на Сретење 1835. године у Крагујевцу донесен и под заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав, који је један од најдрагоцјенијих и највреднијих правних и политичких документа у историји српског народа.

- Србија је земља бурне историје, смештена је на раскршћу важних путева на којима су се преплитали интереси многих великих сила. Упркос дугој и често тешкој прошлости, несаломиви слободарски дух српског народа успео је да очува независност, интегритет и суверенитет своје државе, за коју је дао велике жртве. Херојство грађана Србије је било питање части, вере, љубави према земљи и борба за њен опстанак - нагласила је Бакочева.

Она је у обраћању истакла да је Србија данас опредијељена за поштовање међународног права и начела Уједињених нација, начела суверене једнакости и неповредивости територијалног интегритета.

Бакочева је напоменула да је један од спољнополитичких приоритета Србије регионална сарадња и унапређење добросусједских односа.

Она је подсјетила да Министарство спољних послова Србије протеклих година посветило изузетну пажњу програмима сарадње са Србима у региону, што је реализовано у оквиру низа пројеката с циљем очувања националног и културног идентитета Срба у региону, те значајну пажњу и јачању конзуларне мреже у оквиру кога је отворена и Конзуларна канцеларија у Дрвару.

- Република Србија, Влада Србије, као и Генерални конзулат у Мостару, ће и убудуће бити посвећени јачању економске, културне, научне и спортске сарадње Србије и БиХ, у корист свих грађана наше двије земље. О томе најбоље сведочи и недавна посета председника Србије Александра Вучића и министара Владе Србије Дрвару - навела је Бакочева.

Она је нагласила да је у Мостару, Дрвару, као и у бројним другим градовима Србија у претходном периоду улагала у значајне инвестиционе и друге пројекте.

Глумац и професор на Факултету драмских умјетности Универзитета у Београду Срђан Карановић извео је пригодан програм.

Пријему су присуствовали војни и полицијски изасланик Србије, помоћник министра за конзуларне и правне послове Министарства иностраних послова у Савјету министара, генерални конзул Хрватске у Мостару, вршилац дужности генералног конзула Турске у Мостару, конзули Србије из Дрвара и Требиња, представници међународних организација, министри из Херцеговачко-неретванског и Ливањског кантона, представници града Мостара и начелници општина Невесиње, Љубиње, Дрвар, Источни Мостар, представници вјерских заједница, културних и образовних институција и бројни угледни грађани са подручја Херцеговине.

Србија слави 15. фебруар - Дан државности као сјећање на дан када је у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав.