latinica  ћирилица
13/02/2020 |  22:12 ⇒ 22:15 | Аутор: РТРС

Одлука Уставног суда производ наметнутног закона и измишљене надлежности (ВИДЕО)

Одлука Уставног суда БиХ производ је наметнутог закона високог представника од 2007. године и измишљене надлежности БиХ на основу њеног међународног правног контиунитета од прије Дејтона, Ни један од тих аргумената не стоји, каже у интервју за Печат, професор уставног права Радомир Лукић.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Истиче да нема легалног начина да се оспори одлука, али постоји основ за поништавање преноса надлежности који је као могућност навео српски члан Предсједништва, Милорад Додик, а то је чињеница да су извршени под принудом.

- Извлачење надлежности БиХ за уређивање онога што је прије била државна својина, а то је иначе једна спорна категорија, из Члана 1 Тачка 1 је доста спорно. Из питања државног правног континуитета не се могу извлачити надлежности БиХ, јер нема унутрашњи уставно-правни континуитет него дисконтинуитет који је узрокован револуционарним промјенама – изјавио је професор Лукић.

Говорећи о проблему тaкозване јавне својине, професор Лукић је нагласио да је то и иначе велики проблем у правној теорији и пракси.

Нарочито је, каже, био компликован у бившој Југославији гдје су јавна добра биле цесте, улице, тргови и слично, а општа добра природна богатства, земљишта и пољопривредна земљишта.

Нагласио је да када је дошло до унутрашње трансформације БиХ, онда је дошло и до трансформације свега што се тиче тих врста својине.

- Tако да све што је на територији једног ентитета припада, наравно, том ентитету и улази у његову нормативну надлежност, а БиХ и заједнички органи то не могу да имају. Једино би се могло поставити питање за неке облике такве својине ако се ради о обављању послова који су од заједничког интереса додијељени БиХ. Пољопривредно земљиште, што је предмет у овом случају, то никако не може да буде – закључио је професор Лукић.