X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
14/02/2020 |  08:04 ⇒ 10:28 | Извор: СРНА

Дом народа ПС БиХ о повећању плата војницима и подофицирима

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас разматра одлуку о Приједлогу закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се предвиђа повећање плата за војнике и подофицире у Оружаним снагама БиХ.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Овај законски приједлог, који се налази у другом читању у Дому народа, у прошлом сазиву парламента БиХ у процедуру је упутила Борјана Кришто.

У образложењу предложених рјешења, Кришто наводи да се на овај начин жели побољшати статус запосленим војним лицима која имају најнижи коефицијент за обрачун плате, а која у укупној војној структури запослених војних лица у Оружаним снагама БиХ чине 80 одсто људства, те зауставити негативан тренд напуштања ове службе.

У вријеме усвајања овог законског приједлога у Представничком дому процјене су биле да је за његову реализацију потребно 9,3 милиона КМ.

Делегати би требало да се изјасне о захтјеву Савјета министара за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјени Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, који је утврђен у марту 2018. године.

Предложеним законом спроводи се одлука Уставног суда БиХ и прописује садржај писаног захтјева у вези са тајним прикупљањем података за које је потребно судско овлаштење, те уводи ограничење укупног трајања ове мјере.

На дневном реду је, у другом читању, Приједлог закона о осигурању депозита у банкама, такође из 2018. године, који је на приједлог Управног одбора Агенције за осигурање депозита утврдио Савјет министара.

Новим законом боље се штите депоненти приликом трансформације банака у БиХ, те уводи могућност реструктурисања банака.

Прописано је да банке које добију дозволу за рад од ентитетских агенција за банкарство аутоматски улазе у процес осигурања депозита.

Делегати би требало да размотре и приједлоге измјена и допуна Закона о управним споровима БиХ, Закона о патенту, те Закона о Судској полицији БиХ, као и већи број извјештаја.