latinica  ћирилица
14/02/2020 |  09:11 ⇒ 09:23 | Аутор: СРНА

Савез РВИ Српске: Уставни суд БиХ у служби бошњачке политике

Савез ратних војних инвалида Републике Српске оцијенио је да је одука Уставног суда БиХ у вези са Законом о пољопривредном земљишту неуставна и усмјерена на дестабилизацију и рушење Српске.
Савез ратних војних инвалида Српске - Фото: РТРС
Савез ратних војних инвалида СрпскеФото: РТРС

- Данас је на мети пољопривредно земљиште, а сутра шума, ријеке и друга природна и привредна богатства Српске. То је срачуната намјера бошњачке политике подржана од судија у Уставном суду БиХ који су се као и увијек до сада ставили у службу бошњачке политике - саопштено је из Савеза ратних војних инвалида.

Савез је дао пуну подршку предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу и другим званичницима из Српске који су једногласно донијели закључак да представници Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежниости заједничких институција све док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у којем неће бити страних судија.

Из Савеза ратних војних инвалида траже од српских посланика у Народној скупштини да на посебној сједници буду јединствени о овом питању и да закључци у потпуности буду спроведени.

- Предлажемо да народни посланици на посебној сједници усвоје и одлуку да престане свака сарадња и финансирање Суда и Тужилаштва БиХ, те да представници Српске не учествују у раду тих правосудних институција док не буде донесен закон о Суду и Тужилаштву БиХ који би обезбиједио праведно суђење свима који су починили ратни злочин, а не као до сада да се суди само Србима - наглашава се у саопштењу.

Из Савеза ратних војних инвалида Српске истакли су да је свима јасна намјера Суда и Тужилаштва БиХ, који раде по налогу и инструкцијама политичара из бошњачког народа, да Србима буде наметнута колективна одговорност за ратне злочине, наводећи да то треба што прије зауставити.

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

Највиши званичници Српске на састанку одржаном 12. фебруара закључили су да представници Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежниости заједничких органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.