latinica  ћирилица
14/02/2020 |  10:28 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Дом народа ПС БиХ: Неизвјесна судбина тачака дневног реда

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, на чијем је дневном реду Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се предвиђа повећање плата за војнике и подофицире у Оружаним снагама БиХ, почела је у Сарајеву.
Дом народа БиХ - Фото: РТРС
Дом народа БиХФото: РТРС

Овај законски приједлог, који се налази у другом читању у Дому народа, у прошлом сазиву парламента БиХ у процедуру је упутила Борјана Кришто.

У образложењу предложених рјешења, Кришто је навела да се на овај начин жели побољшати статус запосленим војним лицима која имају најнижи коефицијент за обрачун плате, а која у укупној војној структури запослених војних лица у Оружаним снагама БиХ чине 80 одсто људства, те зауставити негативан тренд напуштања ове службе.

У вријеме усвајања овог законског приједлога у Представничком дому процјене су биле да је за његову реализацију потребно 9,3 милиона КМ.

Судбина овог законског приједлога и других тачака дневног реда неизвјесна је након закључка највиших званичника Републике Српске донијетог прије два дана да представници Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

На почетку сједнице делегатима ће бити омогућено постављање делегатских питања у усменој форми.

МИЛЕТИЋ ПОСТАВИО ПИТАЊЕ О ШТЕТНОСТИ ЗРАЧЕЊА 4Г И 5Г МРЕЖЕ

Делегат Клуба хрватског народа у Дому народа парламента БиХ Златко Милетић поставио је делегатско питање да ли је у БиХ извршено истраживање о штетности зрачења телекомуникационе 4Г и 5Г мреже на кориснике и околину.

Милетић је истакао да поставља ово делегатско питање јер мобилне телефоне користе и дјеца, а у многим земљама се доказује штетност ове врсте зрачења које су неке земље развиле и као војно оружје.

- Зрачење је у распону од једног до четири гигахерца. Наша дјеца ће живјети у микроталасној пећници. У неким земљама су истраживања показала да свако треће дијете оболијева од дијабетеса или коронарних болести - рекао је Милетић.

Замјеник министра транспорта и комуникација у Савјету министара Неџад Бранковић најавио је писани одговор и изразио задовољство што делегати постављају овакво питање, истичући да је за управљање радио-спектром надлежна Регулаторна агенција за комуникације.

Он је указао да је то питање регулисано правилником о ограничењу зрачења према којем сви оператери морају ограничити зрачење.

Делегат из Клуба Срба Душанка Мајкић одустала је од постављања делегатског питања предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији.