latinica  ћирилица
14/02/2020 |  10:38 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Брчко: Књижевно вече "Жбљохи за рођендан"

Новинар у пензији Саво Теодоровић одржао је у Брчком књижевно вече под називом "Жбљохи за рођендан" којом је обиљежио 50 година свог пјесничког стваралаштва.
Брчко: књижевно вече - Фото: СРНА
Брчко: књижевно вечеФото: СРНА

Теодоровић је истакао да је вече посветио граду у којем мре, који више не личи на онај од прије 15 година, а на шта је желио да личи и он и његове комшије.

- За то смо криви сами јер нисмо дошли себи - рекао је синоћ Теодоровић, додајући да је такав град био инспирација да напише "Жбљоху", док је за писање осталих дјела био инспирисан добрим мислима и људима.

Теодоровић је објавио књиге поезије "Додири из далека" /1984/, "Жбљоха" /2000/, "Трећа обала" /2018/, а исто толико припрема да објави.

За дјецу је написао и објавио "Дечилиште" за које каже да му је омиљено дјело које ће бити објављено и на руском језику.

- Најдража ми је похвала књижевне критике да сам се попео до дјетињства. Мислим да је то највећи добитак у мом стваралачком животу - рекао је Теодоровић.

Он је истакао да му новинарство не недостаје, те да сада коначно може да очисти дневнополитичко труње из свог пера и да пише.

Књижевно вече одржано је у сали Културно-административног центра "Патријарх српски Павле", а у организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Брчко.

Предсједник СПКД "Просвјета" Брчко Драган Томић рекао је да је овом књижевном вечери почело обиљежавање 25 година од оснивања "Српског књижевног круга" који дјелује при "Просвјети".

- Наш чика Саво био је први предсједник Српског књижевног круга. Могу рећи да се ради о једном дивном човјеку, ентузијасти који свих ових година много ради и дјелује и помаже раду "Просвјете" - додао је Томић.