latinica  ћирилица
14/02/2020 |  12:05 | Аутор: Б92

Хрватски новинар назвао КК Мега сељачком задругом

Главни уредник спортске редакција загребачког Јутарњег листа Марио Зорко осрамотио је своје колеге и професију посљедњим коментаром.
Цибона -Мега (Фото: АБА лига) -
Цибона -Мега (Фото: АБА лига)

Зорко је прокоментарисао немоћ некадашњег првака Европе Цибоне против Меге Бемакс са 87:76 у Загребу прошле недјеље.

Српски тим је имао већ у првој четвртини огромних 19 поена предности (28:9), да би у другом полувремену та разлика достигла и невјероватних +29 (70:41).

То је натерало Зорка да се критички осврне на стање у загребачкој и хрватској кошарци, али на потпуно погрешан, срамотан начин.

Уредник једне од престижнијих хрватских спортских редакција је "свој" клуб критиковао уз помоћ понижавања противника, који је, да подсјетимо, водио 29 разлике усред Загреба.

- Хрватски првак Цибона претрпјела је једну од најсрамотнијих вечери у клупској историји. Већа бламажа још је срамотна ћутања након те вечери срама 7. фебруара 2020. Гријех ћутања, нечињења, незаинтересованости. Цибона је код куће изгубила од Меге у врло битној утакмици којом је требало да осигура останак у АБА лиги. У мечу у којем су рјешавали регионални статус губили су 40 разлике - пише Зорко и наставља.

- Цибона, симбол и понос Загреба, клуб који је управо прије 40 година, у финалу Купа Југославије 1980. године у Вуковару, у тада новој дворани у Борову Насељу, освојио први велики трофеј против актуелног европског првака Босне и најавио велике дане – златне осамдесете с три наслова првака Југославије, два Купа купова и два наслова првака Европе 1985. и 1986. године.

А онда је прешао границу доброг укуса.

- Та велика Цибона, 40 година касније, у Драженову дому, који је и изграђен на данима поноса и славе, губи са 40 разлике од Меге, једне менаџерске, циркуске екипе чији су "дрес код" розе гаће и жуте мајице, оне коју се с правом назива – сељачке радне задруге".

Зорко се ту не зауставља већ вријеђа и српска насеља и градове.

- Било би увредљиво трошити вријеме на гуглање зашто се та циркуска дружина зове Мега Баскет, Мега Визура или Мега Бемакс, да ли је из Митровице, Раковице или неке друге селендре. Тужна је истина да такав розе-жути циркус уопште има част играти у Драженовом дому и да у њему доминира над Цибоном са 40 поена разлике и да након такве бламаже нема никакве реакције – ни од играча, ни тренера, ни вођства клуба, навијача или нас медија, коначно ни од оних који све то скупа плаћају, грађана Загреба.

Свима је то постало 'нормално', губити од Меге са 40 разлике и збрајати бодове за останак у друштву великана: Игокее из Александровца, ФМП-а (или СРЗ-а II, још једне сељачко-радне задруге), розе-жуте Меге, Крке из Новог Места, Приморске Копер и још једног девастираног великана, али без наводника, КК Задра из кошаркашког града Задра".

Потом се Зорко коначно мало више бави својом околином, али се опет без икаквог разлога враћа на Мегу и још горе, прозива једног од најутицајнијих кошаркашких менаџера у овом дијелу свијета.

- И што се распредају приче о интересима и комбинацијама с газдом Меге, менаџером Миодрагом Ражнатовићем званим Мишко, рођаком рођаком ратног злочинца, убице и пљачкаша Аркана, великим пријатељем његове удовице Цеце коју драги Мишко назива "српском Ријаном и поноси се "што носимо исто презиме", кога чека ВИП ложа у свакој хрватској дворани и који контролише каријере бројних хрватских играча. И то кога брига, главно да се врти лова - завршава Марио Зорко.

Неки од хрватских новинара осудилеи су овакав коментар из Загреба.