latinica  ћирилица
14/02/2020 |  12:12 | Аутор: СРНА

Бањалука: По 100 КМ помоћи за 20 припадника борачких категорија

Представници Борачке организације града Бањалука данас су, поводом Дана бораца, примили 20 лица из борачких категорија, којима је уручена новчана помоћ у износу од по 100 КМ.
Горан Рогић - Фото: СРНА
Горан РогићФото: СРНА

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације  Републике Српске Горан Рогић рекао је новинарима да је ријеч о скромној новчаној помоћи, али која показује да Борачка организација града Бањалука није заборавио своје чланове.

Отац погинулог борца Војске Републике Српске Радислав Чеко рекао је новинарима да бањалучка Борачка организација овим показује да није заборавила своје борце и повремено позива чланове породица погинулих бораца на пријеме, сјећајући се оних који су дали животе за Републику Српску.

У Вишеграду се данас обиљежава 216 година од Првог српског устанка и Дан бораца Републике Српске у знак сјећања на 23.184 припадника Војске Републике Српске који погинули бранећи Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Организатор обиљежавања Дана бораца Српске и Првог српског устанка је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.