latinica  ћирилица
14/02/2020 |  12:43 ⇒ 12:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Побједник враћен на Калемегдан послије 125 дана (ФОТО)

Реконструисана скулптура Побједника, симбола Београда, враћена је на постамент на Калемегдану послије 125 дана, колико је била у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву.
Победник - Фото: РТРС
ПобедникФото: РТРС

Око сат времена трајала је операција пребацивања скулптуре на постамент специјалном дизалицом.

Побједник се на Калемегдану налазио од 1928. године, али је временом претрпијео знатна оштећења на каменом постаменту и стубу, а оштећења је и сама бронзана скулптура, која је имала многобројне рупе од метака и гелера, али и пукотине које су настале продором воде.

Повремено су чишћени графити и мијењане фуге на постаменту, али рестаурација саме скулптуре није никада рађена до 10. октобра прошле године, када је демонтирана са постоља и превезена у Смедерево у атеље Кузмановића.

Тамо су обављени радови на статичкој санацији темеља споменика и конзерваторско-рестаураторски радови на стубу и постаменту.

Побједник враћен на Калемегдан

Споменик је подигнут 1928. године на Горњем граду Београдске тврђаве, поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта.

Чине га бронзана мушка фигура са соколом у лијевој руци и спуштеним мачем у десној, рад вајара Ивана Мештровића, као и постамент који је конципиран у виду дорског стуба са канелурама на високој кубичној бази, који је ауторско дјело архитекте Петра Бајаловића.

Првобитно је било замишљено да Побједник буде постављен на Теразијама, али су грађани због тога негодовали, сматрајући да ће скулптура нагог човјека негативно утицати на морал српских дјевојака, па је споменик постављен на Калемегдану.

За културно добро проглашен је 1992. године.

Из Смедерева је Побједник јуче довезен на шлеперу, увијен у плаву фолију, у пратњи два полицијска аутомобила.