latinica  ћирилица
14/02/2020 |  13:01 | Аутор: РТРС

Мостар: Антифашистима забрањен дефиле до Партизанског гробља

У оквиру "Дана антифашизма у Мостару", представници и чланови Удружења антифашиста и бораца Народноослободилачког рата (УАБНОР) Мостар данас су полагањем цвијећа и вијенаца те одавањем почасти на бројним спомен-обиљежјима у граду обиљежили 14. фебруар, Дан ослобођења Мостара у Другом свјетском рату.
Мостар: С обиљежавања (Фото: Ж. Миличевић) -
Мостар: С обиљежавања (Фото: Ж. Миличевић)

Због свеукупне ситуације у земљи, али и у Мостару, никад као данас, како је казао Сеад Ђулић, предсједник САБНОР-а БиХ, није било важније обиљежавати овај дан.

- Дакле, неофашизам буја на све стране, од Предсједништва државе до задње структуре власти, ми имамо неофашистичке појаве и дјела, а заправо једини гарант очувања свих различитости у јединству ове земље је та идеја антифашизма. Умјесто да се окупимо око тога, потомци оних који су 1945. поражени и њихови сљедбеници, данас праве ревизију историје - казао је Ђулић.

Мостар је, нагласио је, у тој антифашистичкој борби дао више него иједан град појединачно у бившој држави. Ко има право да се одрекне, изнио је, сваког осмог становника овог града који је тада дао живот те је поручио да “све сјене које се надвијају над 14. фебруаром, треба рашчистити и одвојити кукољ од жита“.

Антифашисти из свих крајева бивше државе, сутра су, како је било предвиђено програмом, требали дефилирати од Мусале до Партизанског спомен-гробља. Али, како је Ђулић казао, дефиле им је забрањен.

- Ми смо прије два дана били у полицији и речено нам је да нема проблема да дефилеом, идемо до Партизанског гробља. Јуче су, међутим, звали телефоном и рекли да је командир, шта ли већ, Јелоњић наредио да не можемо пјешице те да ће нас спровести аутобусом. Овим градом, изгледа, сви могу слободно ходати, они који величају пресуђене ратне злочинце, они који псују ово и оно, они који руше државу до навијачких група, само антифашисти не могу, јер ми ћемо узнемирити оне друге, по њиховом. Који су то други које антифашисти могу узнемирити? Ако их ми узнемиравамо, па то и хоћемо, јер нису с нама, нису за ову државу, они је руше и ти људи који колони од 2.000 антифашиста не дају да дође на гробље у мирној шетњи, требају се упитати на којој су страни. Тај министар унутрашњих послова не може бити мој министар, јер ми не да на гробље отићи! Како би се људи који иду на Дан мртвих или за Дан шехида, осјећали да их тако спроводе, под полицијском опремом, да положе цвијеће и одају пошту мртвима? То је недопустиво, незамисливо и нецивилизацијски - огорчен је Ђулић.

Извор: Avaz.ba