latinica  ћирилица
14/02/2020 |  13:09 | Аутор: СРНА

Министарство правде: Рад у јавном интересу за блажа кривична дјела

Министарство правде Републике Српске објавило је јавни позив за пријаву учешћа правних субјеката у реализацији мјере рада у јавном интересу као алтернативне врсте кривичне санкције за блажа кривична дјела, речено је данас Срни у овом министарству.
Министарство правде (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство правде (фото: илустрација)Фото: РТРС

Портпарол Министарства правде Републике Српске Сања Џомбић истакла је да је рад у јавном интересу алтернативна врста кривичне санкције искључиво за краткотрајне казне затвора која се починиоцу кривичног дјела, по одлуци надлежног суда, може изрећи у ситуацијама када, на његов захтјев, суд може одлуку о затворској казни да замијени овом врстом санкције.

- Ова санкција се примјењује као алтернатива искључиво за краткотрајне казне затвора, које се изричу за блажа кривична дјела, до годину дана, и то у ситуацијама када се ради о учиниоцу који није испољио већи степен тежине и опасности, нити су проузроковане теже посљедице - рекла је Џомбићева.

Она је навела да се рад састоји од друштвено корисног рада који не вријеђа људско достојанство и не ради се у сврху профита, већ да осуђеник активним ставом, радом и преданошћу покаже да се искупио због учињеног кривичног дјела.

- Дјелатности су многобројне, а односе се на хуманитарни рад, екологију, комуналне послове, рударство, енергетику, дјелатности од општег интереса - воде, путеви, шуме, обале, бање, заштићена подручја - каже Џомбићева.

Она је рекла да пријава правног субјекта на јавни позив треба да садржи податке о пословном имену правног субјекта, регистрацији дјелатности, врсти послова који се могу обављати код правног субјекта, податак о мјесту и сједишту правног субјекта, потврду о регистрацији пословног субјекта као пореског обвезника, као и доказ о постојању мјера заштите на раду.