latinica  ћирилица
14/02/2020 |  13:21 | Аутор: СРНА

Делегати Клуба Срба понашали се у складу са закључцима

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић изјавио је данас у Сарајеву да су се делегати из Клуба Срба, гласајући против свих одлука са дневног реда данашње сједнице овог дома, понашали на трагу закључака састанка представника парламентарних странака из Републике Српске који је одржан прије два дана у Бањалуци.
Никола Шпирић - Фото: dnevni avaz
Никола ШпирићФото: dnevni avaz

Шпирић је подсјетио да су представници свих парламентарних странака из Републике Српске на том састанку донијели такав закључак након једне у низу штетних одлука Уставног суда БиХ, која је против интереса Српске, дерогира Дејтонски мировни споразум и настоји да диктира унутрашње уређење у БиХ.

- Ми смо данас гласали против свих тачака, односно одлука у вези са било којом тачком дневног реда. То је наш став до дефинитивне одлуке Народне скупштине Републике Српске која ће бити одржана, према најавама, у понедјељак, 17. фебруара, и тада ћемо видјети који су даљи кораци представника власти на нивоу институција БиХ из Републике Српске - појаснио је Шпирић.

Он је појаснио да не одлучивати значи онемогућити доношење одлука против интереса Републике Српске.

- Не одлучивати значи да не дозволимо да се донесе било која одлука док се не уђе у рјешавање проблема у вези са закључком везаним за Уставни суд - рекао је Шпирић.

Упитан о састанку са амбасадорима земаља Квинте, Шпирић је рекао да су ове дипломате информисане о закључцима донесеним у Бањалуци и најави сједнице Народне скупштине Републике Српске.

- Био је састанак, међусобно информисање. Коректан састанак који је иницирао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик - рекао је Шпирић.

Када је ријеч о приједлогу делегата Дениса Бећировића да у дневни ред сједнице буде уврштена информација о српском члану Предсједништва БиХ и "антидејтонским и антиуставним нападима на Уставни суд БиХ", Шпирић је рекао да о томе најбоље говори став Дома народа о тим иницијативама - ниједна није подржана.

Он је оцијенио да та врста "политичке пироманије" није корисна за БиХ, напомињући да је тако и одговорио делегату Бећировићу.

Делегат Клуба бошњачког народа Бећировић саопштио је да је јутрос у званичну парламентарну процедуру упутио приједлог да се дође до амандмана на Устав БиХ чиме се омогућује предсједнику Европског суда за људска права да, умјесто три члана Уставног суда БиХ, предложи шест чланова како би се укупан правни систем БиХ што брже и што квалитетније усклађивао са европским стандардима.

Бећировић тврди да они којима сметају стране судије у Уставном суду БиХ желе да протјерају утицај западних сила, а да им истовремено не смета руски и утицај Србије у БиХ.

Делегат Клуба храватског народа Златко Милетић изјавио је новинарима да делегати српског народа имају могућност на демократски начин да промијене одребе Устава БиХ које им се не допадају, те да је неопходно да се одлучивање врати у институције система.

- Док не сједнемо за сто, једни, други и трећи, и не вратимо у институције система да се отвори то питање, нека предложе закон о Уставном суду гдје ће бити или неће бити међународних судија - рекао је Милетић.

Он је подсјетио да је Европска комисија у једном од докумената навела да подржава настојања да у једном моменту не буде страних судија јер се на тај начин руши интегритет суда као цјелине.

- То је ок. Али, то се односи на вријеме када будемо спремни за тај тренутак. С обзиром на чињеницу да се код нас дешавају ствари попут блокада институције, поставља се питење оправданости тих међународних судија - рекао је Милетић, напомињући да је став ДФ-а и његов лични да стране судије за сада треба да остану у БиХ.