latinica  ћирилица
14/02/2020 |  14:10 | Аутор: sputniknews.com

Иванишевић о Ђоковићу: Новак је генијалац, рођени побједник и за мене је највећи

Новак Ђоковић је генијалац и рођени побједник. Он показује оно што нисам видио ни код кога другог, има невјероватну главу. И кад губи, диже се из понора, као да има неко дугме које притисне и почне све испочетка, рекао је прослављени хрватски тенисер Горан Иванишевић о Новаку Ђоковићу, коме је и тренер.
Ђоковић и Иванишевић (Фото:sportskacentrala) -
Ђоковић и Иванишевић (Фото:sportskacentrala)

- Никада нећу заборавити када сам први пут играо са Новаком, имао је тад 14,5 година. Тада ми је шјор Нико (Никола Пилић, прим. аут.) рекао: ’Види, куме, овај ће бити број један‘. И то се стварно види. Имате дјецу која играју добро, а имате и ону која имају ’то нешто‘. То не можеш купити, или имаш или немаш. То раздваја шампионе као што је Новак од некога ко ће бити 20. или 30. Новак је особа која стално жели нешто ново, а такву психу још нисам видио. То је оно што га краси и због чега је за мене највећи. И што ће још показати турнирима које ће освојити и рекордима које ће срушити. Ако узмете задњих 10 година, нико му није ни близу - рекао је Иванишевић за хрватски Јутарњи лист.

Говорећи о тренинзима, Иванишевић каже да је „Новак перфекциониста, и док све ударце не осјећа онако како је замислио, није задовољан.

- Код Новака је велика ствар што проба све што му кажеш. Не мора то бити исправно, али он ће пробати. Ако не ваља, идемо даље. Стално тражи елементе у којима може бити бољи. Фасцинантно је колико прати тенис. Усред ноћи се сјети нечега и пошаље нам поруку јесмо ли ми то видјели. И у сваки детаљ жели бити сигуран, да није пропустио ништа што би га у мечу могло коштати - каже Иванишевић.

Хрватски тренер каже да Новак сигурно може да одигра још "пет добрих година", али не вјерује да ће Ђоковић толико играти.

- Могуће је да ће се заситити када обори рекорде. Федерера би по броју недјеља на броју један могао да престигне већ послије Ју-Ес опена, а по освојеним грен слемовима идуће године. За мене је Новак већ сада најбољи тенисер у историји. Када је спреман и здрав — нема бољег од њега - подвлачи Иванишевић.

Како наводи — "Новак на сваки турнир долази да га освоји и зна да је фаворит на 99,9 одсто турнира".

Навијачи треба више да поштују Новака

О често негативном односу навијача према Новаку, Иванишевић цитира Бориса Бекера, који је рекао да би навијачи више требало да цијене Новакову величину и додаје да се „Новаку гледа свака ситница.

- Не могу ја тјерати некога да навија, навијај ти за другог, али покажи поштовање. То је највећи проблем, видио сам то и прије. Као на Ју-Ес опену 2015. године, у финалу је 20.000 људи навијало за Федерера. И онда се у Новаку пробудило лудило. Али он као да се искључи, а када га неко из публике наљути, одигра још боље. То је особа која је за тенис дала невјероватно пуно. Покренуо је фондације, непрестано улаже у себе и у спорт, ништа му није проблем… Зато би требало да га више поштују - рекао је Иванишевић.