latinica  ћирилица
14/02/2020 |  14:15 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Бели вукови: Борци поднијели највећи терет стварања Српске

Предсједник Удружења бораца "Бели вукови" Јанко Шешлија поручио је данас на Палама на обиљежавању крсне славе тог удружења - Светог мученика Трифуна да је борачка популација поднијела највећи терет за стварање Републике Српске.
"Бели вукови" - обиљежавање крсне славе - Светог мученика Трифуна - Фото: СРНА
"Бели вукови" - обиљежавање крсне славе - Светог мученика ТрифунаФото: СРНА

Након парастоса за погинуле припаднике ове јединице и полагања вијенаца на Централни споменик палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата и споменик команданту ове специјалне јединице Срђану Кнежевићу, Шешлија је рекао да је 17 бораца из њихове јединице дало животе за Српску, а више од 50 је било рањено.

Шешлија је навео да би требало више да се води рачуна о борачкој популацији јер су поднијели највећи терет за стварање Српске, а данас већина њих није запослена, док је друге стигла старост.

Подсјетивши да још није расвијетљено убиство легендарног команданта "Белих вукова" Срђана Кнежевића које се догодило 7. августа 1998. године, Шешлија је поново апеловао на надлежне да пронађу убице и њихове налогодавце и казне их за злочин који су починили.

Немања Кнежевић, син команданта "Белих вукова", каже да је данас један од значајнијих датума за ову јединицу, те да је то дан се окупљају преживјели саборци и обиљежавају крсну славу.

- Они су стварали Републику Српску, нису политичари него борци, Војска Републике Српске и донијели су мир у којем сада живимо. Апелујем на све који су на власти да помогну борцима и да се њихова ситуација поправи - навео је Кнежевић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је крсну славу свим припадницима елитне јединице "Бели вукови" и нагласио да је ово прилика да се сјете њихових сабораца који су дали животе за одбрану Републике Срспке.

- Ми као грађани морамо обећати да ћемо чувањем Републике Српске, његовати оно за шта су се они борили. Борци су дали огроман допринос у одбрани и стварању територија коју данас чини Република Српска - истакао је Југовић.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да се данас присјећају великих јунака и хероја који су обиљежили историју стварања Републике Српске, а обиљежавањем крсне славе одају и дужно поштовање свим припадницима бораца Републике Српске, "Белим вуковима" и њиховом легендардном команданту Срђану Кнежевићу.

- Свједоци смо разних насртаја на Републику Српску као што је подизање оптужнице против предсједника Борачке организације Републике Српске Миломира Савчића, отимање пољопривредног земљишта, тако да сви релевантни фактори у Српској морају бити на фону очувања Републике. Имена погинулих припадника елитне јединице, сви погинули борци Војске Српске обавезују нас да истрајемо на том путу, да је одбранимо и ојачамо - истакао је Вучетић.

У Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама служен је парастос за погинуле припаднике ове јединице, а потом положени вијенци на Централном споменику палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, као и на споменик команданту ове специјалне јединице Срђану Кнежевићу

Вијенце су положили Бошко Томић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, руководства града Источно Сарајево и општине Пале, представници "Белих вукова", Удружења ветерана "Гарда Пантери" из Бијељине, "Вукова са Дрине", као и представници СУБНОР-а и других борачких организација Српске.

Специјална јединица "Бели вукови", чији је командант био Срђан Кнежевић, формирана је 1993. године.

За ову јединицу први пут се чуло у борбама на Мошевачком брду, а јединица је добила име по томе што су остали завијани у мећави на Бјелашници коју би, како се говорило, могли само вукови преживјети.