latinica  ћирилица
14/02/2020 |  14:31 | Аутор: СРНА

Алумина: Планирана производња око 40.000 тона класираног сувог хидрата

Компанија Алумина из Зворника планирала је да у овој години произведе око 40.000 тона сувих, класираних и мљевених хидрата, саоштено је данас из ове компаније.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

У саопштењу се подсјећа да је зворничка компанија у низу нових производа у свој портфолио, прије три године, уврстила и производњу сувог хидрата, те да се у кратком року, од почетне производње двије врсте сувог хидрата, сада у компанији производи седам врста сувих /класираних и мљевених/ хидрата.

На фабричком објекту Калцинација инсталирана је опрема за сушење хидрата, класирање хидрата и мљевење сувог хидрата и већ почетком 2017. године на инострано тржиште пласиране су прве количине сувих хидрата.

Директор Сектора производња глинице у компанији Алумина Рајко Алексић истакао је да се на погону Калцинисања и сушења хидрата, од увођења у рад нове производње константно врше додатни радови у циљу побољшања услова рада као и омогућавања максималног искориштења капацитета опреме.

- Све то је било предуслов за ширење палете производа, али и да се омогући даље увођење нових производа, што је од изузетне важности имајући у виду постављени задатак менаџмента у смислу напредовања у освајању квалитета и капацитета производа у Алумини који се користе у неметалуршке сврхе а који ће омогућити позитивнији финансијски ефекат у укупном пословању фабрике - појаснио је Алексић.

Руководилац погона сушења и мљевења хидрата Владан Војиновић, каже да је поље примјене ове производње прилично велико, што пружа изузетне могућности на потенцијалном ширењу тржишта.

- Половином прошле године, због повећане отпреме, уграђен је још један силос /укупно пет силоса/ и складиште за готове производе - рекао је Војиновић.

Истичући да се у производном погону налази и пакирница у којој се врши паковање производа у натрон вреће тежине до 25 килограма, Војиновић је навео да је план да се у 2020. години произведе око 40.000 тона сувих, класираних и мљевених хидрата.