latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:18 ⇒ 15:22 | Аутор: РТС

Дачић: Држављани Србије се из карантина у Француској враћају у недјељу

Четворица држављана Србије који су се налазили у двонедјељном карантину у Француској након повратка из Кине, вратиће се у Србију у недјељу, 16. фебруара, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

Министарство спољних послова Србије је, у сарадњи са француским властима, организовало повратак држављана Србије у Београд након истека двонедјељног карантина.

Они ће се вратити у Србију из карантина у Екс-ен-Провансу у Француској у којем се налазе од 2. фебруара, када су пребачени из Вухана у Кини, наводи шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

- Министарство спољних послова је све вријеме у контакту са нашим држављанима током њиховог боравка у карантину. Они су тестирани, нису имали никакве симптоме вирусне инфекције и осјећају се добро. Министарство је, такође, у сталном контакту са Министарством здравља које је обавјештено о повратку наших држављана - навео је Дачић у саопштењу МСП-а.

Када је ријеч о 14 држављана Србије на броду "Дајмонд Принцес", у којем је 5. фебруара проглашен двонедјељни карантин, Дачић каже да је четворо у превентивној изолацији и додаје да нико од њих нема температуру и да се добро осјећају.

- Амбасада Републике Србије у Токију је у редовном контакту са нашим држављанима на броду. Према данашњим информацијама из наше Амбасаде у Јапану, од укупно 218 особа са позитивним тестом на вирус, чак 110 је Јапанаца, а преостали су из 18 различитих земаља. Од овог броја осам пацијената је теже болесно - указао је Дачић.

Напоменуо је да је, од укупно 3.711 особа које су биле на броду на почетку карантина, до 13. фебруара у болнице премјештено 265 особа.

За преосталих 3.446 особа, додаје, постојаће могућност да они старији од 80 година, који буду негативно тестирани на вирус, могу изабрати да ли ће остати на броду до краја карантина, или ће бити премјештени у адекватни смјештај обезбјеђен од стране јапанских органа.