latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:29 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Влада Српске субвенционише каматне стопе стамбених кредита за младе

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству породице, омладине и спорта на план утрошка 595.766 КМ од 1. јануара до 31. марта, у оквиру чега је 229.516 КМ намијењено за субвенције каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

За текуће грантове за национална спортска признања Републике Српске планирано је 60.000 КМ, текуће грантове удружењима од јавног интереса 6.250 КМ и текуће грантове за врхунски спорт у износу 300.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Република Српска ће, према данашњој одлуци Владе, учествовати у три међународна пројекта у вези са образовањем.

Ријеч је о међународним пројектима - Програм међународне процјене ученичких достигнућа /ПИСА/, Међународно истраживање трендова у знању математике и природних наука /ТИМСС/ и Међународно истраживање развоја читалачке писмености /ПИРЛС/, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Обавеза Министарства просвјете и културе јесте да спроведе циклус ПИСА тестирања у 2021. години, заједно са осталим образовним системима у БиХ, с тим да васпитно-образовни систем Републике Српске буде видљив на листи међународних тестирања и у самом извјештају који представља резултате истраживања.

У саопштењу се наводи да сумарно приказани резултати за БиХ не могу служити образовном систему Републике Српске као оцјена успјешности, нити основ за креирање развоја.

Задужено је Министарство просвјете и културе да заједно са Републичким педагошким заводом планира учешће и појављивање Републике Српске као независног образовног система у ПИСА тестирању 2024. године.