latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:57 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Дан бораца обиљежен широм Српске (ФОТО)

Дан бораца Републике Српске обиљежен је од Новог Града до Требиња. Ово је дан сјећања на страдале борце који су најзаслужнији за стварање Републике Српске.

У ратним годинама стали су у одбрану Републике и ударили темеље слободи. Борци поручују да жртве које су пале штитећи српски народ у Одбрамбено – отаџбинском рату, морају бити сачуване од заборава. Без јединства нема ни очувања Републике Српске, порука је која долази из Бијељине.

Недавни напади на предсједника Борачке организације, часног генерала, показују, кажу, да политика из Сарајева има само један циљ, а то је укидање Републике Српске.

Фото: Срна

- Ми смо овде да им поручимо да сигурно то нећемо дозволити, да ћемо остати јединствени на путу да одбранимо Српску јер то је наша светиња и мора тако остати - рекао је Миодраг Стојановић, предсједник Борачке организације Града Бијељина.

- Молим све оне који раде у владиниом и невладином сектору све наше саборце да сви заједно у овом тешком тренутку за Републику Српску, све ово што се дешава ми морамо изаћи и сачувати оно што имамо данас - додао је Нико Кисић, потпредсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих и несталих бораца.

Служењем парастоса погинулим борцима и полагањем цвијећа на војничком гробљу на Врацама у Источном Новом Сарајеву и у Источној Илиџи у храму Светог Василија Острошког обиљежен је Дан борца.

- Нисмо задовољни статусом демобилисаних бораца ни ратних војних инвалида. Очекујемо и надамо се да ћемо истрајати на повећању инвалиднина и бољем статусу бораца - навео је Драгиша Тушевљак, предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево.

Фото: Срна

И "Бели вукови", елитна јединица Сарајевско – романијског корпуса, Светог мученика Трифуна обиљежила је сјећањем на погинуле саборце. Питају се да ли ће бити правде за мучко, послијератно убиство њиховог команданта Срђана Кнежевића.

- Ми и даље апелујемо и тражимо да надлежни истрају и да се то доведе до краја, ми још увијек имамо вјеру у Републику Српску и наше институције - поручио је Јанко Шешлија, предсједник Удружења "Бели вукови".

Фото: Срна

Дан борца обиљежен је и у Требињу. Вијенци и цвијеће положени су на Споменик браниоцима Требиња.

- То су људи који су жртвовали оно највеће, а то је живот, да би ми данас уживали у слободи. Ми, као Градска управа, се трудимо да изађемо у сусрет тим категоријама, али и свима осталима, гледамо да то што имамо, у складу са законским регулативама, да те категорије имају предност - истакао је Мирко Ћурић, градноначелник Требиња.

Свјесна тешке материјалне ситуације већине бораца, градска борачка организација Бањалука данас је уручила помоћ за 20 демобилисаних бораца и породица погинулих бораца.

- Син ми је настрадао кад Сасиња 1995. године и то на самом крају рата када је била нада да ће доћи жив - каже Радислав Чеко, отац погинулог борца.

- Покушали смо да у вријеме празновања да се присјетимо својих сабораца који су оставили своје животе у темељима Српске - навео је Горан Рогић, предсједник Борачке организације Бањалука.

Палих сабораца присјетили су се и у Градишци. Представљена је и књига "Ратовао сам" аутора Владе Топића команданта славне 16. Крајишке моторизоване бригаде.

Полагањем вијенаца почаст палим саборцима одали су и борци у Новом Граду.

У одбрамбено отаџбинском рату живот у темеље Републике Српске уградило је више од 21 хиљаде бораца.