latinica  ћирилица
14/02/2020 |  16:01 ⇒ 25/02/2020 | 12:04 | Аутор: Блиц

Кина развија терапију плазмом за обољеле од вируса корона

Кина је развила плазму за лијечење пацијената који су заражени новим вирусом корона (КОВИД-19), саопштила је данас Кинеска национална групација Биотек.
Вирус корона (фото:REUTERS/CHINA DAILY) -
Вирус корона (фото:REUTERS/CHINA DAILY)

Компанија је саопштила да су прикупили плазму од опорављених пацијената за припрему терапијских производа, укључујући конвалесцентну плазму и имуно глобулин, преноси Међународни кинески радио.

Након строгих тестова биолошке сигурности крви, тестова инактивације вируса и антивирусних активности, кинески научници су успешно развили конвалесцентну плазму за клиничко лијечење и користили је за лијечење критично болесних пацијената, навео је Биотек.

Како се наводи, компанија је основала тим који од 20. јануара користи специјалну опрему за прикупљање плазме од опорављених пацијената у Вухану.

Тројица критично болесних пацијената у болници у округу Дјијангкија у Вухану примили су третман плазмом 8. фебруара, а тренутно се више од 10 критично болесних пацијената лијечи на исти начин, наводи та компанија.

Према клиничким резултатима, 12 до 24 сата након што су пацијенти примили третман, показали су побољшане клиничке симптоме, при чему су главни показатељи упале били значајно смањени, а неки кључни индекси, као што је засићеност крви кисеоником, свеобухватно побољшани.