latinica  ћирилица
14/02/2020 |  16:14 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Митрополија предала приједлог измјена спорног Закона, разговори се настављају (ФОТО/ВИДЕО)

Представници Епископског савјета Црне Горе предали су црногорском премијеру Душку Марковићу приједлог измјена спорног Закона о слободи вјероисповијести.
Митрополит Амфилохије и Душко Марковић (Фото: Влада Срне Горе) -
Митрополит Амфилохије и Душко Марковић (Фото: Влада Срне Горе)

Разговори ће бити настављени, како је саопштено послије састанка делегације Епископског савјета и Владе, на експертском нивоу.

Амфилохије - Марковић (Фото: Влада Црне Горе)

- Данашњи састанак окончан је у духу међусобног уважавања уз оцјену обију страна да је протекао у конструктивној и отвореној атмосфери. Обје стране су у потпуности исказале своје ставове у погледу отворених питања везаних за Закон. Црква остаје при свом ставу да се мора говорити о измјенама Закона, а не о његовој примјени јер по мишљењу Цркве Закон није у складу са Уставом ни међународним стандардима - наводи се у заједничком саопштењу Владе Црне Горе и Епископског савјета СПЦ.

Влада сматра да се кроз дијалог и изградњу међусобног повјерења, као и кроз давање додатних и одговарајућих гаранција овај Закон може примјењивати као модеран и усаглашен са Уставом и европским стандардима.

Представници Епископског савјета СПЦ, на челу са митрополитом Амфилохијем предали су Влади приједлог који подразумијева измјене одредаба које Црква види као спорне. Влада је примила к знању ову иницијативу оцијенивши да је за одговор на то питање потребно свеобухватно сагледавање не само овог Закона него и других могућности које нуди правни систем, истиче се у саопштењу.