latinica  ћирилица
14/02/2020 |  16:20 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Акценат на гасификацији Рафинерије у Броду и проширења мреже пумпи

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и представници руске компаније "Зарубежњефт" на данашњем састанку у Бањалуци посебан акценат ставили су на пројекте аутономне гасификације Рафинерије нафте Брод, проширења мреже бензинских пумпи, изградње соларних електрана, електрана на гас и производње водоника.
Бањалука - Вишковић - компанија "Зарубежњефт" - Фото: СРНА
Бањалука - Вишковић - компанија "Зарубежњефт"Фото: СРНА

На састанку је наглашено да ће реализација наведених пројеката знатно допринијети заштити животне средине и поштовању стандарда који се примјењују у области у којој послује ово привредно друштво, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Саговорнци су се сагласили да је реализација ових пројеката, као и пројекат гасификације Републике Српске, од стратешког значаја, јер ће, између осталог, произведени енергенти бити пласирани на тржишта земаља у региону, чиме ће се додатно економски оснажити Република Српска.

Вишковић је истакао је да је опредјељење Владе Српске да ова компанија унаприједи своје пословање, као и да ће Влада пружити пуну подршку реализацији тих пројеката.

Обје стране су на састанку изразиле задовољство досадашњом сарадњом и увјерење да ће она бити настављена.

Делегација "Зарубежњефта", коју је предводио генерални директор Сергеј Кудрјашов, истакла је да ова компанија остаје у Републици Српској и да жели да прошири пословање.

Нагласили су да је у Рафинерији нафте Брод тренутно запослено 676 радника, чија је плата већа за 30 одсто од просјечне плате у Републици Српској, и да ће се тренд раста плата наставити, додаје се у саопштењу.

С тим у вези, руководство овог привредног друштва је потврдило да неће доћи до отпуштања радника, као што су то пренијели поједини медији.

Представници "Зарубежњефта" послали су јасну поруку да у овом региону виде доста прилика за сарадњу, као развојну шансу у богатим ресурсима којима располаже Република Српска.

Састанку су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић, министар финансија Зора Видовић и шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.