latinica  ћирилица
14/02/2020 |  17:31 ⇒ 25/02/2020 | 12:04 | Аутор: СРНА

Привремено прекинута производња у крагујевачкој фабрици

Италијанско-амерички произвођач аутомобила "Фијат Крајслер" саопштио је да је привремено прекинуо производњу у фабрици у Крагујевцу, због ширења вируса корона у Кини из које компанија купује дијелове за аудио-системе.
Фијат Крајслер - Фото: AFP
Фијат КрајслерФото: AFP

Портпарол компаније саопштио је да је до обуставе производње аутомобила "фијат 500Л" у Крагујевцу дошло "због доступности одређених дијелова из Кине" и да је дошло до сметњи у снабдијевању дијеловима за аудио-системе.

Извршни директор компаније Мајк Менли изјавио је прошле седмице да би усљед сметњи у производњи ауто-дијелова у Кини могло доћи до смањења учинка у једној од европских фабрика у периоду између двије и четири седмице.

Ројтерс пише да ће наредних неколико седмица бити кључно за произвођаче аутомобила, с обзиром на чињеницу да се дијелови из Кине користе у производњи неколико милиона возила широм свијета.

Кинеска покрајина Хубеј, која је епицентар заразе новим вирусом корона, главно је средиште производње и испоруке ауто-дијелова.

Због ширења вируса корона, компанија "Хјундаи" је раније суспендовала производњу у Јужној Кореји.

"Хјундаји" и "Киа моторс" саопштиле су да ће од ове седмице постепено повећавати производњу, док се наставак производње у Крагујевцу очекује до краја мјесеца.