latinica  ћирилица
14/02/2020 |  18:13 ⇒ 25/02/2020 | 12:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Георгиева: Идуће двије седмице кључне за процјену економског ефекта вируса корона

Сљедеће двије седмице биће кључне за утврђивање економског утицаја вируса корона у Кини, изјавила је данас генерална директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгиева.
Кристалина Георгиева (фото:myjoyonline.com) -
Кристалина Георгиева (фото:myjoyonline.com)

У том периоду требало би да се поново отворе фабрике у Кини, што би омогућило да се боље "сагледа отпорност Кине и, на основу тога, преливање ефеката на остатак свијета", рекла је Георгиева за ЦНБЦ на Минхенској безбједносној конференцији.

Она је навела да ММФ такође прати ширење вируса Ковид-19 изван Кине, додавши да то "за сада није озбиљан проблем", али да би то могло да се промијени уколико се вирус прошири на "земље са слабим здравственим системима, на примјер у Африци“"

Георгиева је упозорила на поређење новог вируса корона са глобалном епидемијом тешког акутног респираторног синдрома (САРС) раних 2000-их, коју ММФ користи као референтну тачку. Како је објаснила, не само да је овај тип новог вируса, Ковид-19, другачији од САРС-а, већ су се промијенили и Кина и свјетска економија.

Кина је чинила само 8,0 одсто свјетске економије у раним 2000-има, а сада има удио од 19 процената, истакла је.

- Стога је преливање посљедица из Кине, посебно на економски интегрисану Азију, али и на остале дијелове свијета много значајније - рекла је она.

Додала је да је свјетска економија у то вријеме била "у ствари у прилично добром стању", а да је данас "спорија".

Георгиева је подржала "два веома важна корака" Кине – посвећивање велике пажње областима захваћеним епидемијом и уливање веће ликвидности у економију, заједно са смањењем каматних стопа и пружањем подстицаја погођеним областима да подрже локалну привреду.

Шефица ММФ-а је ове недјеље такође изјавила да основни сценарио ММФ-а о утицају вируса корона на кинеску економију "има облик слова В, што значи драматичан пад и изузетан опоравак", подсјећа ЦНБЦ.