latinica  ћирилица
14/02/2020 |  18:36 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

Замрзнути активности у органима БиХ до повратка у уставне оквире

Координациони одбор Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" упозорио је данас да се историја понавља јер су садашње политичке прилике у БиХ идентичне стању из 1991. године, а на дјелу је модификовано флагрантно кршење Устава БиХ.
Заставе Републике Српске - Фото: РТРС
Заставе Републике СрпскеФото: РТРС

- Уставни суд донио је одлуку да државна земља у БиХ припада БиХ, што је одлука без упоришта у Уставу БиХ - наводи се у саопштењу Асоцијације након састанка Координационог одбора и указује да БиХ није држава, него сложена државна заједница којој према Дејтонском мировном споразуму ни најмање парче земље није припало.

Да БиХ није држава него државна заједница, указује и чињеница да је у току мировних преговора увијек било актуелно рјешење сложене државне заједнице као уније три републике, а на крају државне заједнице састављене од Федерације БиХ и Републике Српске.

У саопштењу се оцјењује да су неодмјерене и погрешне изјаве неких домаћих и страних диломата који се стављају у улогу заштитника прекршиоца Устава и посредством својих представника у Уставном суду БиХ пресудно утичу на доношење погубних одлука.

- Тим дипломатама се зато не обраћамо. Њих очито не интересују ни Устав БиХ, ни Дејтонски споразум. Они су дипломате скоријег времена. Обраћамо се домаћим политичарима који знају да нас је незаконито и неуставно намјетање рјешења деведесетих година скупо коштало - поручили су из Асоцијације.

Чланови Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" подржали су политичаре из Српске јер су се супроставили одлуци која све у БиХ може да уведе у кризу из које се неће моћи изаћи.

Међутим, додаје се у саопштењу, није пожељно бојковати рад у органима БиХ, већ би адекватније било замрзнути активности до враћања стања у уставне оквире.

Грађани Републике Српске, указују у овој асоцијацији, очекују од својих легитимних представника да истрају на захтјеву да се Уставни суд бави само конфликтима између ентитета и да не прихвате одлуке Уставног суда које су донесене прегласавањем.

Напомиње се да ништа мањи проблем од Уставног суда није Суд БиХ и апелује на политичаре из оба ентитета да траже од Суда да примјењује амнестију за учеснике рата које је донијело прво послијератно Предсједништво.

- Ако се тај документ загубио, иако не би смјело да се то деси, постоје жива два члана Предсједништва који његово постојање могу да потврде. Њиме су обухваћени сви учесници рата као што је генерал /Миломир/ Савчић и слични -напомиње се у саопштењу.

Ма како то изгледало радикално, наводе у овој асоцијацији, српски политичари немају право да прихватају неуставне одлуке донесене на принципу наметања силом, те су обавезни да се свакој неуставности супротставе, а посљедња мјера је захтјев за раздруживање.

- Распад БиХ не треба да заговара српска страна, јер БиХ никад није имала шансу да опстане. Треба јој дати шансу да једном постане нормална земља, а то се може постићи само ако дође до истинског помирења које ће се десити ако сви поштујемо Устав и законе које смо донијели, од којих је један Закон о амнестији - истиче се у саопштењу.

Нажалост, закључује Координациони одбор Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", БиХ је земља парадокса, а један од њих је што против БиХ највише раде они који се представљају као њени највећи или једини заштитници.