latinica  ћирилица
14/02/2020 |  18:54 | Аутор: СРНА

Почасна паљба са Калемегдана (ФОТО)

Припадници Гардијског батаљона извршили су почасну паљбу са савског платоа на Калемегдану у Београду, поводом обиљежавања 15. фебруара - Дана државности Србије.
Београд - Дан државности - почасна паљба - Фото: СРНА
Београд - Дан државности - почасна паљбаФото: СРНА

Почасна паљба са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа извршена је по наређењу предсједника Србије Александра Вучића, који је и врховни командант Војске Србије, саопштено је из Министарства одбране.

Догађају су присуствовали замјеник начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић, командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, као и многобројни грађани.

Почасној паљби претходио је променадни дефиле Репрезентативног оркестра Гарде Кнез Михаиловом улицом у Београду, од Трга Републике до Калемегдана, који је започео уз звуке "Марша на Дрину".

Београд - Дан државности - почасна паљба

Потом су се на репертоару смјењивали српски маршеви "Краљева гарда", "Милош Велики" и "Александар Први" и познате корачнице, под диригентском палицом мајора Небојше Стоиљковића.

Вјони оркестар Ниш је под диригентском палицом мајора Дејана Ђорђевића извео променадни дефиле у Нишу, од Трга краља Милана, Обреновићевом улицом до Трга краља Александра.

Поводом Дана државности, Војни музеј на Калемегдану биће отворен за посјетиоце у наредна два дана од 10.00 до 17.00 часова. Улаз је бесплатан.

Србија обиљежава празник Сретења - Дан државности, у знак сјећања на 15. фебруар 1804, када су српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем Карађорђем, на Збору у Орашцу покренули Први српски устанак, чиме је почела обнова српске државности послије вишевјековне отоманске власти.

Истог датума 1835. године донијет је Сретењски устав, први модерни Устав Србије.