latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:27 ⇒ 15/02/2020 | 08:13 | Аутор: РТРС

У понедјељак у НСРС Информација о антидејтонском дјеловању Уставног суда

Информација у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ биће тачка дневног реда о којој ће на посебној сједници у понедјељак од 15 часова расправљати посланици у Народне скупшине.

Одлуку је донио скупштински колегијум на захтјев предсједнице Републике. Супротстављене посланике два блока, спорна одлука Уставног суда БиХ је ујединила. Само три дана од њене најаве и званично је заказана. Десета посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на захтјев предсједнице Републике одржаће се у понедјељак, а на њој ће посланици расправљати о само једној тачки Дневног реда.

- Дисонантних тонова у погледу овог става није било и очекујем да Скупштина, односно посланици дјелују јединствено - рекао је Недељко Чубриловић, предсједник НСРС.

А према првим најавама јединство би заиста и могло да буде постигнуто. Да је сједница неопходна став је и опозиције, која је најавила да ће учествовати у раду, али кажу опрезно. Да ли ће закључци бити јединствени, још није познато.

- Или ће то бити закључци једног дијела политичких странака или ће бити заједнички закључци. Ми ћемо подржавати или нећемо подржавати закључке, али у сваком случају ћемо поштовати одлуке коју доноси Скупштина Републике Српске - наводи Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Није познато ни ко би на посебној сједници могао да се обрати. Уз предсједницу Републике ту могућност имају и шефови свих парламентарних странака, који до понедјељка за то морају да поднесу захтјев. Како год, у СНСД-у очекују да политичке подјеле остану ван пленарне сале и да се донесу закључци који ће дефинисати даљи пут Српске.

- Ја мислим да овдје не смијемо да се бавимо политиком мити политичарењем. Ја сам сигуран да ће представнции СДС-а на овој скупштини разумјети тренутак у којем се налазимо и сигуран сам да ће ова скупштина проћи у једном јединству - истакао је Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Да је ријеч о једној од егзистенцијалних тема за Српску став је и правника. Марко Шукало који је и помоћник генералног секретара Владе за правне послове каже – Уставни суд ставио се у директну улогу прекрајања Дејтонског споразума. Предсједник републичког парламента подсјетио је и да је најмање 16 одлука Уставног суда које нису спроведне, и да је највећи кршитељ тих одлука заправо Парламент БиХ.

Повезане вијести:

Погледајте шта пише у Информацији у вези антидејтонског дјеловања Уставног суда (ФОТО)