latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:46 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

УЕФА избацила Манчестер Сити из Лиге шампиона на двије године

Европска фудбалска унија забранила је Манчестер Ситију учешће у Лиги шампиона у наредне двије сезоне, преноси Спорт Клуб.

УЕФА је у петак казнила Манчестер сити двогодишњом суспензијом из Лиге шампиона. Уз то, Сити је кажњен и са 30 милиона евра новчано.

Манчестер Сити кажњен је због кршења финанскијског фер плеја, а казна почиње да се примјењује од сезоне 2020/21 и односи се на сва европска такмичења, не само на Лигу шампиона.

УЕФА је установила да је Манчестер Сити прекршио правила финансијског фер плеја тако што је лажно приказивала зараду од спонзора.

Истрага против шампиона Енглеске отворена је након што су се у јавности појавила документа која је објавио немачки Шпигл, а позивајући се на "Football leakes" узбуњивачки сајт.

Преписке које су тада објављене указале су на то да је власник Ситија шеик Мансур бин Зајед Ал Нахијан највећим дијелом сам уплатио новац уместо спонзора Етихада. Ради се о износу од 67.5 милиона фунти. Неки од мејлова показали су да је само осам милиона од те суме у спонзорском уговору за сезону 2015/16 уплатио директно спонзор, а да је остало дошло од власника клуба који је и власник компаније Абу Даби јунајтед груп.