latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:46 ⇒ 19:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић Куртију: Не можете да вријеђате Србију, не представљате државу (ФОТО)

Не можете да вријеђате Србију, ви не представљате државу, рекао је предсједник Србије Александар Вучић премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију, који је на панелу у Минхену критиковао "мини Шенген" и, како пише Курир, рекао да "Србију треба ослободити Косова".
Вучић (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Вучић (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Београдски лист наводи, позивајући се на неименоване изворе, и да је Курти рекао да ће Приштина увести Србији реципрочне мјере, на шта му је предсједник Србије одговорио: "Не можете да вријеђате Србију".

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar učestvuje na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu: „Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana“.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Feb 14, 2020 at 9:21am PST

Вучић је, обраћајући се Куртију, додао:

- Не представљате државу. Пола свијета, чланица Уједињених нација није вас признало, а ако причамо о територији чак и више. Ако наставите са увредама, ок је. Ми ћемо урадити све да се одржи мир и стабилност, нећете нас испровоцирати. Понижавањем наших напора око мини Шенгена... ја вас не разумијем - рекао је српски предсједник, како га цитира лист, и констатовао да је та иницијатива за Куртија "велики изазов".

Он је додао и да Курти, ако размишља о мјерама реципроцитета, треба да прочита Бриселски споразум.

- Ту пише да морате да формирате Заједницу српских општина. То вам је једина обавеза била и ништа нисте урадили - рекао је Вучић, на шта Курти, како наводи Курир, није одговарао.

Вучић данас поподне учествује на округлом столу о безбједности на Балкану, што ће можда бити прва прилика да укрсти аргументе са Аљбином Куртијем , који присуствује истом панелу, заједно са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем.

Панел на тему "Координација, сарадња, консолидовање? Подстицај напретка земаља западног Балкана" одржава се у оквиру Минхенске безбједносне конференције, по правилима четам хауса, што значи да је затворен за јавност.

Састанку присуствује и албански премијер Еди Рама.

Уз три албанска представника панел може бити жустрији него прошле године, констатовали су раније данас новинари у разговору са предсједником Вучићем, а он је узвратио да је српска стратегија јасна, а да ће, уз богато искуство, примјенити тактику која ће резултирати најбољим исходом.

Најављено је да ће панел модерирати бивши специјални савјетник високог представника за спољну политику и безбједност ЕУ Натали Тоци, иначе директорка Института за спољне послове.