latinica  ћирилица
14/02/2020 |  20:22 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Забринутост за ситуацију у БиХ већа него за односе Београда и Приштине

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је тема скупа у Минхену о западном Балкану била и ситуација у БиХ и да му се чини да је већа забринутост управо за ситуацију у БиХ, него за односе Београда и Приштине.
Александар Вучић (фото:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Забринут сам - рекао је Вучић, додајући да ће сутра да разговарати са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, па ће да се види шта даље.

Он је рекао за РТС да није упознат о изјави црногорског предсједника Мила Ђукановића да је Црној Гори потребна сопствена црква да се супротстави мијешању Србије, али је додао да Србија ни на који начин не напада Црну Гору, нити је то чинила, нити ће чинити, мада не може рећи да није било обрнутих случајева у прошлости.

- Србија има право да постави питање права српског народа у Црној Гори и то ће на легитиман, рационалан и цивилизован начин наставити да поставља - нагласио је Вучић.

Он је додао да је на сусретима са страним званичницима у Минхену више пута поставио то питање, али да није било одговора, мада су сви климали главом.

Вучић је навео да је питао зашто Срби у Црној Гори немају ни приближно иста права као Албанци у Сјеверној Македонији.

- Зашто за Србе у Црној Гори не постоји жеља да буде постигнут неки Охридски спораузм, да српски језик уче дјеца која хоће, да буде један од официјелних језика, да имамо предсjедника парламента или потпредсjедника Владе, јер Срба је више пропорционално у Црној Гори него Албанаца у Сјеверној Македонији. Али, одговора нема - рекао је Вучић.

Он је истакао да ће то питање бити постављано све више, те да ће неко морати да размишља о томе какав ће одговор у будућности морати да пружи.

- Ми са Црном Гором желимо најбоље односе, желимо Шенген и најбољу могућу сарадњу. Нећу дозволити да било ко вријеђа Црногорце који су грађани Србије. Али нећемо дозволити да се било ко иживљава над српским народом и мислим да може да не поштује елементарна права и слободе српског народа - рекао је Вучић.