latinica  ћирилица
14/02/2020 |  21:45 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

Амбасадори земаља Квинте: Одлуке Уставног суда су обавезујуће

Амбасадори земаља Квинте и Делегација ЕУ у БиХ истакли су заједничкој изјави да су одлуке Уставног суда БиХ, као и у било којој земљи, коначне и обавезујуће и да се морају спровести, али да то пречесто није био случај.

- Једнострано повлачење из институција или блокирање процеса доношења одлука у њима, је неприхватљиво и контрапродуктивно без обзира са које стране долази и може само ослабити управо она побољшања и напредак који грађани желе да виде - наводи се у изјави.

У заједничкој изјави се додаје да то такође "шаље негативну поруку инвеститорима, као и грађанима БиХ, који одлучују да напусте земљу".

- Наш циљ је стабилна, функционална и просперитетна БиХ, у којој ће сви бити задовољни и уживати потпуну заштиту закона - наводи се у изјави амбасада САД, Велике Британије, Француске, Њемачке и Италије у БиХ и Делегације ЕУ.

Рјешење питања састава Уставног суда, како се наводи, могуће је у склопу прописаних процедура и заједно са ширим реформама које је ЕУ предложила за процес приступања, као што су посљедње Мишљење Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ од 29. маја прошле године и извјештај о владавини права у БиХ који је правни експерт Рајнхард Прибе представио Европској комисији.

- Разговор о таквим могућностима између политичких странака и у парламенту, путем компромиса и дијалога, најбољи је начин да се ојача владавина права и да се земља доведе до стадијима у којем више, захваљујући постојању независног правосуђа и јасне подјеле власти, неће бити потребна међународна супервизија - наводи се у изјави.

Амбасадори Квинте и Делегација ЕУ истичу да остају на располагању да подрже све искрене напоре с циљем позитивног искорака.