X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
15/02/2020 |  09:24 ⇒ 11:55 | Извор: СРНА

Могућ и удар на шумско и водно земљиште у Српској

Након што је Уставни суд БиХ оспорио један од чланова Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске и донио одлуку према којој је ово земљиште БиХ, сличан сценарио би се могао десити и када је ријеч о шумском, али и водном земљишту у Српској, сматрају у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

У овом министарству за Глас Српске је речено да постоји реална опасност да представници бошњачких партија искористе посљедњу одлуку Уставног суда БиХ и поднесу сличну апелацију и за шумско земљиште, које заузима око 52 одсто територије Српске.

- Не би нас изненадило да се одлуче и на тај корак, те на тај начин угрозе територијални интегритет и суверенитет Српске, а који јој је загарантован Уставом БиХ и Дејтонским споразумом. На овај начин укупно више од 60 одсто територије Српске би се нашло на удару - кажу у овом министарству.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде наводе да је посљедња одлука Уставног суда БиХ незаконит и неуставан преседан против којег ће се борити свим легалним средствима.

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.