latinica  ћирилица
15/02/2020 |  10:39 | Аутор: СРНА

Одлука Уставног суда се може исправити кроз нови закон

Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да није све изгубљено након одлуке Уставног суда БиХ да се државно пољопривредно земљиште у Републици Српској пренесе на БиХ, јер се та одлука може исправити новим законом у парламентарној скупштини БиХ, гдје превладавају Срби и Хрвати.
Саво Штрбац, директор Веритаса - Фото: СРНА
Саво Штрбац, директор ВеритасаФото: СРНА

- То се може и другачије ријешити, кроз парламентарну скупштину БиХ. Може се то уредити законима и пренијети на ентитете - рекао је Штрбац за ТВ Пинк.

Штрбац је подсјетио да је Уставни суд БиХ донио одлуку да државно пољопривредно земљиште које је "некада припадало СР БиХ сада припада унитарној БиХ".

Он је напоменуо да Уставни суд још није донио писани отправак своје одлуке, којом је поништио одредбе Закона о пољопривредном земљишту у Републици Српској.

- Ја подржавам српску страну, али као правник кажем да то није све изгубљено тиме што је поништена та одредба, јер се може расправљати у парламентарној скупштини БиХ гдје превладавају Срби и Хрвати, па се то може исправити - рекао је Штрбац.

Штрбац је напоменуо да Уставни суд БиХ нема закон по којем ради и да је то једини уставни суд који је донио своја интерна правила по којима ради.

- Тако је радио и Хашки трибунал, па смо видјели какав смо накарадни суд добили. Уставни суд је конституисан Уставом БиХ, а тај устав је један анекс уз Дејтонски споразум. Зато је у БиХ све врло проблематично - додао је Штрбац.

Штрбац је оцијенио да се и у БиХ и свуда у региону примјењује "хрватски модел" отимања српске имовине.

Он је рекао да је веома опрезан због подршке Хрвата српској страни у БиХ, наводећи да Хрвати имају свој циљ да створе свој ентитет.

- Оног момента када остваре свој циљ не вјерујем да ће подржавати српску страну - рекао је Штрбац.

Историчар Немања Старовић је рекао да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик чини што мора у овој ситуацији и мора да подвуче негдје "црвену линију" и заустави те вишегодишње процесе који теже унитаризацији БиХ, која је мање од федералне државе, јер је чине два ентитета.

Он је оцијенио да БиХ функционише на прилично ненормалан начин, јер се два народа /српски и хрватски/ налазе у стању мајоризације, док најзначајнији дио међународне заједнице стоји искључиво уз Бошњаке, тако да се може говорити о једној озбиљној дискриминацији и Срба и Хрвата и двоструким стандардима.

Старовић је додао да се спроводе координисано притисци на српски фактор на неколико тачака у региону, у БиХ, Црној Гори, на Косову и Метохији и да Срби јасно морају своје дјеловање координисати и да Београд спроводи цјеловиту, националну српску политику.

- Мора да се тежи консолидацији формирања јединственог српског економског и културног простора. Јако је битно што се ради на политици националне консолидације која посматра српски фактор на интегралан, јединствен, целовит начин - додао је Старовић.

Главни и одговорни уредник издавачке куће "Филип Вишњић" Дејан Мастиловић похвалио је српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика зато што је брзо, ефикасно и дипломатски паметно поступио у овој кризи, повукао је своје представнике из БиХ из свих владајућих структура и институција, који неће гласати о било чему, и зато што је обавијести амбасадоре Квинте о посљедицама.

Мастиловић је рекао да Уставни суд БиХ нема никакав закон, нити је Парламентарна скупштина БиХ икада донијела закон о том суду, што значи да је незаконит, те оцијенио да нови закон о Уставном суду БиХ мора имати заштиту националног интереса.