latinica  ћирилица
15/02/2020 |  12:15 | Аутор: СРНА

ХНС: БиХ мора да се опредијели за одлазак страних судија

Политички представници хрватског народа, окупљени у Хрватском народном сабору БиХ, поручили су да БиХ мора остати посвећена европским вриједностима и снажно опредијељена за даље евроинтеграције, али и за одлазак страних судија.
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

- Данас, на годишњицу предаје захтјева за чланство у ЕУ, више него икад, морамо остати посвећени европским вриједностима и снажно опредијељени за даље интеграције и чланство у ЕУ и НАТО савезу, али и одлазак страних судија - саопштили су из ХНС-а.

Из ХНС-а позивају све политичке опције унутар БиХ који су добили повјерење народа, кроз легитиман избор политичких представника, на тражење компромисних рјешења о будућности БиХ.

- Темељи консензуса и важност договора мора се огледати кроз уважавање и договор српске, бошњачке и хрватске стране у БиХ -  саопштили су из ХНС-а БиХ.

Из ХНС-а истичу да БиХ, састављена од три конститутивна, равноправна народа, подијељена на два ентитета, мора прихватити сва рјешења која су плод дијалога, искључиво у оквиру Устава БиХ и европских стандарда, а никако рјешења која су покушај доминације или ултимативног наметања било чије политике.

- Вријеме је да БиХ покаже политичку одговорност и демократску зрелост, прихвати мишљење Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, гдје је наглашено да БиХ на путу ка ЕУ мора реформисати Уставни суд са нагласком на стране судије - истичу из ХНС-а.

У ХНС-у напомињу да је потребно подржати измјене Изборног закона БиХ како би се испоштовала одлука Уставног суда БиХ у предмету "Љубић", што би омогућило легитимно политичко представљање на свим административним нивоима.

- Сваки покушај блокаде нарушава функционалност, стабилност, безбједност и самоодрживост БиХ. ХНС наставља са одговорним политичким понашањем, као предводници и заштитници политике отворености и напретка - наводе у ХНС-у.

ХНС и његови политички представници, како се додаје, поштују изборну вољу народа, и сматрају да је потребно релаксирање односа и враћања повјерења.