latinica  ћирилица
15/02/2020 |  12:38 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Гојковић: Мудром политиком одговорити на изазове пред српски народом

Предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас у Орашцу да су пред српским народом изазови са којима мора мудро да се носи, као и прије 216 година, вођен непролазним вриједностима слободе.

Она је на централној државној церемонији којом Србија обиљежава Сретење, Дан државности, истакла да је 15. фебруар 1804. године започео пут ка слободи и обнављању српске државности.

- Обиљежавајући Сретење, један од најважнијих датума у нашој новијој историји, ми истовремено славимо слободу и непролазност потребе нашег народа да живи у својој кући - рекла је Гојковићева.

Она је честитала Сретење - Дан државности свим грађанима Србије.

- Да би данас сачували нашу слободу и независност утемељену на принципијелној политици војне неутралности морамо да развијамо државу. Данас смо захваљући политици Александра Вучића политички и економски стабилна држава поштована у свијету која стрпљиво обнавља стара и гради нова пријатељства на Истоку и на Западу - рекла је она.

Гојковићева је указала да је у садашњем временима брменитим изазовима, као и прије 216 година, потребна и храброст и мудрост да се води независна политику и бране права српског народа да сам доноси своје одлуке.

- Угледајући се управо на ту политику ми данас настојимо да ојачамо и оснажимо Србију, да сачувамо њен територијални интегритет и суверенитет, да бринемо о нашем народу свугдје гдје живи - и у Републици Српкој, Црној Гори и у цијелом региону - рекла је она.

Гојковићева је указала да то показује и данашњи сусрет Вучића са представницима српског народа из региона.

Гојковићева и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, који су предводили државну церемонију, претходно су положили вијенце на споменик вожду Карађорђу.

Обиљежавања Сретења - Дана државности Србије почело је поменом за покој душа устаницима, који је служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован.

Обиљежавању Сретења у Орашцу, уз бројне грађени, присуствовали су представници Војске Србије, дипломатског кора, као и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Србија данас обиљежава Сретење - Дан државности, који је установљен у спомен на тај датум из 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године када је проглашен први српски Устав.