latinica  ћирилица
15/02/2020 |  12:46 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Милуновић: Сретење један од најзначајнијих датума у српској историји

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас Срни да је у име Владе Српске присуствовао у Орашцу обиљежавању Дана државности Србије, који је уједно и један од најзначајнијих датума у српској историји.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

- Првим српским устанком почело је стварање модерне српске државе, те њен културни, економски и политички препород након ослобађања од вишевјековне турске власти - рекао је Милуновић након свечаности одржане у Орашцу, мјесту гдје је доносена одлука о подизању Првог српског устанка.

Он је истакао да је уз 15. фебруар 1804. године, када је почео Први српски устанак, важан датум и 15. фебруар 1835. године када је донесен Сретењски устав, једеан од најлибералнијих устава у тадашње вријеме који је превидио подјелу власти на законодавну, судску и извршну, на чему почива и данашња демократија.

- Велика је част била присуствовати овим величанстеном догађају и такође је велика част бити припадник народа који има вјековне слободарске и демократске традиције - нагласио је Милуновић.