latinica  ћирилица
15/02/2020 |  12:46 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Састанак представника Срба из региона: Бићемо увијек уз свој народ

У Београду је данас одржан састанак предсједника Србије Александра Вучића с предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и осталим представницима Срба из региона, којем је присуствовао и патријарх српски Иринеј.

Предсједник Александар Вучић рекао је након састанка са представницима Срба из региона да се Србија налази пред великим политичким искушењима у тренутку када јој је економија најснажнија. 

Предсједник Александар Вучић каже да су се окупили на Сретење да би саслушали једни друге.

- Србија се налази пред великим политичким искушењима у тренутку када је економија најснажнија. Само мађарска економија може да се мјери са српском по расту - каже Вучић.

Уз прихватање порука патријарха о неопходности јединства и солидарности, увек смо били уз свој народ и у РС и у Црној Гори, каже он.

Према његовим ријечима, Србији је неопходан мир више од свега.

- Показао сам да је потребно време да оснажимо Србију, да имамо више дјеце. Морамо стратешки да водимо рачуна о томе - упозорава Вучић.

- Нисам ни кукавица ни плашљивац моја молба је да прије свега водимо рачуна да је највећи успјех Србије колико дуго може да се чува мир - каже Вучић.

- Бићемо уз свој народ и то се не доводи у питање - истакао је Вучић.

Патријарх Иринеј: Неопходно јединство


Патријарх Иринеј је након састанка рекао да тражимо путеве и начине да кажемо ко смо. 

- Оно што нам је данас потребно је да будемо јединствени у најпунијем смислу ријечи, нисмо велики народ и можемо да опстанемо само ако останемо јединствне у добру - истако је патријарх Иринеј.

То ће нам помоћи и данас, каже патријарх, када многе наше комшпије и моћници на нас гледају посебним погледом и посебном претпоставком о нама.

- Наше је да се покажемо какви смо. Само јединство, памет и ум може учинити да се одупремо многим искушењеима и да сачувамо наш народ, који ће остати на огњиштима својих предака - указао је Иринеј.

- Надамо се да ћемо из многих неприлика својом памећу, јединствеом и слогом изаћи на прави пут и будемо достојни наследници наше културе - закључио је патријарх Иринеј.

Један од лидера опозиционог Демократског фронта у Црној Гори Андрија Мандић рекао је да је на састанку предсједника Србије Александра Вучића са Србима из региона константовано да је снага српске солидарности најљепше лице показала након дешавања у Црној Гори и усвајања спорног Закона о слободи вјероисповјести.

Након састанка Вучића са Србима из региона, којем су присуствовали и Његова светост патријарх српски Иринеј, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, Мандић је изразио задовољство због те констатације.

- Ми смо позвали цијели народ на узбуну, јер смо угрожени и ми и наша Црква и наш народ се одазвао - рекао је Мандић.

Он је захвалио Његовој светости патријарху српском Иринеју, српском члану Предсједништва БиХ и предсједнику Србије, као и свима из Републике Српске и Србије који су стали заједно раме уз раме уз народ у Црној Гори.

Мандић је изразио увјерење да ће, без дилеме, тако бити до краја.