latinica  ћирилица
15/02/2020 |  13:07 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Додјела одликовања заслужним појединцима и институцијама Србије

Предсједник Србије Александар Вучић ће, поводом Дана државности Србије, у Згради генералног секретаријата предсједника Србије уручити одликовања заслужним појединцима и институцијама.
Додјела ордења - Фото: РТРС
Додјела ордењаФото: РТРС

 

Међу одликованим поводом Сретења су и предсједник Чешке Милош Земан, којем је додијељен Орден Републике на ленти и нобеловац Петар Хандке, који ће понијети Орден Карађорђеве звијезде првог степена.

Посљедњи преживјели члан "српске седморке", која је радила на програму "Аполо" Давид Вујовић награђен је Орденом Карађорђеве звијезде првог степена, док ће исто признање другог степена ове године припасти српско-америчком биоинжењеру - професору биомедицинског инжењерства и медицинских наука на Универзитету Колумбија у Њујорку Гордани Вуњак Новаковић.

Карађорђев орден трећег степена иде у руке урологу академику Јовану Хаџи Ђокићу и васкуларном хирургу Лазару Давидовићу, који је инострани члан Руске академије наука и уметности.

Сретењски орден првог степена добијају Медицински факултет у Београду, који ове године обиљежава стотину година од оснивања, академик Душан Ковачевић, Спортско друштво "Раднички" и Православно-хришћанско сестринство Света Лидија из грчког мјеста Аспровалта.

Сретењски орден другог степена добиће и двије гимназије, лесковачка и Трећа београдска, а исто признање трећег степена припало је "Политикином забавнику", Сигурној кући за жене жртве насиља у породици, затим Миловану Витезовићу и Ђорђу Кадијевићу за серију "Вук Караџић".

Исто признање добиће и новине "Јединство" са Косова и Метохије, са традицијом дугом 75 година, затим Културно-умјетничко друштво "Градимир", Историјски архив Београда, који такође обиљежава 75 година рада, Научни институт за ветеринарство "Нови Сад", Народни музеј у Лесковцу и познати археолог Марко Поповић.

На листи за Орден српске заставе трећег степена су почасни конзули Србије у Осаки Наохиде Уејама, Републици Кипар Кипрос Илијадис и на Кефалонији Виктор Рухотас.

Орден белог орла са мачевима - првог степена иде и у руке Петог батаљона Војне полиције Копнене војске Србије, а истим знамењем окитиће се и Војна академија, која обиљежава 170 година од оснивања и континуираног рада.

Војној гимназији припашће исти орден, али трећег степена.

Златна медаља за храброст "Милош Обилић" иде на груди професора из Велике Плане Славољуба Стојадиновића и Ен Пешић.

На списку добитника златних медаља за заслуге су и предсједник Меморијала Солунског фронт Анри Лакај, глумица Мира Бањац, композитор Радослав Грајић, тениски тренер Никола Пилић, новинар РТС-а и аутор филма "Ратне приче са Кошара" Слађана Зарић.

Ово државно одликовање постхумно ће бити додијељено и пјевачу Шабану Шаулићу.

Србија данас обиљежава Сретење - Дан државности, који је установљен у спомен на тај датум из 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године када је проглашен први српски Устав.