latinica  ћирилица
15/02/2020 |  17:02 ⇒ 21:05 | Аутор: СРНА

Српска неће чекати да Изетбеговић поднесе апелацију (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Београду да је наивно чекати да лидер СДА и његови људи поднесу апелацију Уставном суду да се промијени назив Република Српска и додао да Српска неће чекати, него се бранити, јер постоји намјера да Србе истјерају са територије БиХ.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Одговарајући на питање новинара у вези са изјавом лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је рекао да је Уставни суд механизам СДА за дјеловање, Додик је рекао да је то тачно и да Изетбеговић зато брани тај свој механизам и позива се на неку врсту приче о ултиматуму.

- Ултиматум је била Декларација СДА која је рекла да нема Републике Српске и да се тражи нова територијална организација. То видимо кроз одлуке Уставног суда, кроз чињеницу да у континуитету Уставни суд доноси увијек негативне одлуке према Републици Српској, и по питању идентитетских мјеста, односно карактера Републике Српске кроз све оно што смо видјели, од Дана Републике Српске, грба, химне и свега осталог - рекао је Додик.

Он истиче да Република Српска неће чекати да Изетбеговић или неко од његових људи поднесе апелацију да се промијени назив Република Српска, што би било наивно.

- То чекати, уз овакав Уставни суд и овакве потплаћене судије Уставног суда, странце који примају велике апанаже у Сарајеву, свакако је наивно. Ми нећемо ништа од од свега тога да чекамо. Политички ћемо дјеловати тако да ћемо прво на Народној скупштини Републике Српске донијети наше закључке - рекао је Додик.

Он је захвалио и замолио све политичке представнике из Републике Српске да остану окупљени јединствени око тога, те најавио да ће се након неколико седмица вратити у Народну скупштину.

- Тамо одлучивати о томе да само прихватимо изворне дејтонске поставке. И све сагласности које смо дали у очекивању и наивном вјеровању свих политичких генерација након Дејтона из свих политичких опција да постоји добронамјерност у погледу неке приче која уважава све у БиХ, сада видимо да то није тако. Нас људи хоће да истјерају из БиХ, са те територије - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је некадашњи турски премијер Ахмет Давутоглу долазио у Бањалуку и рекао: "Ово је наша земља".

- То није ни наивно, ни случајно и ми не смијемо бити наивни - рекао је Додик.

Он је истакао да није у питању његов, нити хир предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, него обавеза да као изабрани представници српског народа бдију над његовом слободом, што ће и урадити.

- Ми ћемо предузети све мјере које сматрамо неопходним да у Републици Српској јача увјерење да ми коначно треба да кренемо својим путем и да се бавимо само својим интересима. Ја сваки пут срећем људе који ме питају у Републици Српској зашто то не радимо. Уколико дозволимо да наставимо овако, Република Српска је испражњена за неколико година, односно за двије до три одлуке Уставног суда ње нема - рекао је Додик.

Он је додао да ће Бакир Изетбеговић морати прије свега да се суочи са представницима Републике Српске у Предсједништву БиХ, Представничком дому, Дому народа парламента БиХ, Савјету министара...

- И сада мора да буде јавности јасно зашто смо ми чак прихватили да "прогутамо" неке ствари у погледу декларација, које се неће спроводити, као што можете да видите. Неће сада доћи на ред никаква реформска агенда нити било шта друго - рекао је Додик.

Он је указао да је изузетно важно да представници Републике Српске сједе у институцијама БиХ јединствени око тога да одбране интересе Српске.

- То ће радити и Зоран Телегтија, у Савјету министара, то раде Никола Шпирић, Небојша Радмановић, ја у Предсједништву. Веома сам захвалан људима из других институција као што је Високи судски и тужилачки савјет, гдје је Милан Тегелтија рекао: "Ако то буде одлука Републике Српске ја то напуштам" - нагласио је Додик.

Он је истакао да је разговарао са судијама Уставног суда и да разумије колико им је то тешко.

- Позваћемо наше људе у Суду и Тужилаштву БиХ да се повуку, па ћемо да видимо. То је наш политички одговор, веома легитиман. Ми не треба да се бојимо тога. Бакир Изетбеговић већ два мјесеца оспорава избор једног министра са српске стране, односно из категорије осталих, али из наше квоте, и то није блокада, а све што ми урадимо је блокада - рекао је Додик.

Он је истакао да је Република Српска широка за Бошњаке који тамо живе, али да нема мјеста за Србе у БиХ под политиком Бакира Изетбеговића и постојеће концепције међународне заједнице оличене у кршењу Дејтонског споразума.

- Ма немојте, доста ми је више и тог Бакира и његовог оца и свега ми је доста што се тиче БиХ, али остаћу посвећен српском националном интересу - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да није он тај који ће извести, односно територијално дислоцирати Србе из БиХ, али ће извести Републику Српску ако му се буде пружила прилика.