latinica  ћирилица
15/02/2020 |  18:27 | Аутор: СРНА

Паметном политиком до закона о Уставном суду БиХ

Република Српска треба паметном политиком да коначно успије у захтјеву да се донесе закон о Уставном суду БиХ, како то прописује и члан 6 Устава БиХ, сматра генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша.
Милко Грмуша  (Фото:banjaluka.net) -
Милко Грмуша (Фото:banjaluka.net)

- Тај наш захтјев потпуно је политички и правно исправан и на њему се мора инсистирати свим политичким, правним и демократским средствима - рекао је Грмуша, који наводи да у закону о Уставном суду БиХ треба бити елиминисано присуство страних држављана у својству судија, али и судија који су претходно били чланови највиших органа политичких партија.

У саопштењу из ПДП-а наведено је да вољом главних политичких фактора у Сарајеву, БиХ већ деценијама пристаје да буде несуверена државна заједница која је поданички и полтронски главне механизме власти предала странцима.

- На тај начин бошњачка политика показала је, нажалост, да нема карактер, самосвојност и став и то је поприлично тужно - изјавио је Грмуша који наводи да доказ томе јесте чињеница да БиХ дозвољава да у њеном Уставном суду судије буду страни држављани, што је невјероватан преседан.

Грмуша наводи да је "поприлично немудро" јавно наводити која све конкретно средства требају да буду примијењена да би се овај циљ остварио, јер ни представнике Републике Српске нико у Сарајеву није обавјештавао како планира да оспори 9. јануар као Дан Републике или Закон о пољопривредном земљишту.

Према његовим ријечима, није прихватљиво да бивши чланови Предсједништва и Главног одбора СДА данас буду судије Уставног суда БиХ.

Он истиче да Република Српска треба да престане да реагује на сваку политичку провокацију која долази из Сарајева, укључујући и провокације политичког Уставног суда БиХ.

Грмуша је рекао да је политички Уставни суд БиХ сам себе делегитимисао од потребе озбиљног схватања његових одлука, доносећи одлуке које су дубоко правно проблематичне, те истовремено дозвољавајући да Федерација БиХ у свом Закону о пољопривредном земљишту из 2009. године у члановима 98 и 100 буде стварни власник пољопривредног земљишта.