latinica  ћирилица
15/02/2020 |  20:04 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Кошарац у Козарској Дубици: Подршка општини

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је са руководством Козарске Дубице и привредницима у овој општини, о повећању извозних квота, али и о индустријској зони. Кошарац је обишао и компанију за прераду млијека и млијечних производа.

Дубички Млијекопродукт 51 одсто производа пласира на домаће тржиште, а 49 одсто ван граница. Кажу, располажу већим капацитетима за извоз.

- Сљедеће године планирамо откупити 70 милиона литара млијека, с свакако можемо постићи већи откуп и већи извоз наших производа - каже Ранкица Мареј, предсједница управе Млијекопродукта.

Кошарац је истакао да ће Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, које је надлежно за спољно-трговински промет, учинити све потребно како би се привредни капацитети Козарске Дубице што боље развијали.

- Желимо да отворимо тржиште Руске Федерације и Народне Републике Кине. Причали смо о производним капацитетима Млијекопродукта и оно што је потпуно јасно јесте да постоје капацитети да Млијекопродукт партиципира на тим тржиштима - навео је Кошарац.

На састанку са начелником општине Козарска Дубица, Кошарац је као члан Савјета министара, упознат и са финансијким проблемима ове општине, због дуговања направљених прије мандата садашњег руководства.

- Разговарали смо и о извозним квотама које оптерећују нашу Хемијску прераду кукуруза која је управо због ранијег односа овог министарства запала у велике проблеме, што се сада фактурише локалној заједници и људима који живе у нашој средини. разговарали смо и о томе како да се помогне Хемијској преради кукуруза - рекао је Раденко рељић, начелник општине.

Кошарац је поручио и да ће искористити све могуће механизме како не би дошло до изградње одлагалишта нуклеарног отпада у Трговској гори.