latinica  ћирилица
15/02/2020 |  21:28 | Аутор: СРНА

НАТО жели боље односе са Русијом

НАТО би желио да има боље односе са Москвом, али ће наставити да подржава санкције и повећава борбену готовост и спремност против Русије, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

- Ми се суочавамо са такмичењем руске стране која жели да се врати свијет сфера утицаја - рекао је Столтенберг на Конференцији о безбједности у Минхену.

Он је рекао да сви савезници подржавају контролу наоружања и да желе дијалог са Русијом.

- Ми и даље желимо боље односа са нашим највећим сусједом. НАТО реагује на пријетње Русије, укључујући значајно повећање борбене готовости наших снага, подржавање санкција и борбу против покушаја Русије да се уплиће у наше државе - рекао је он.

Столтенберг је рекао да је и Кина извор забринутости за блок, истичући да ће та земља ускоро бити највећа свјетска економија и да већ има други највећи буџет за војску на свјетском нивоу.

Према његовим ријечима, успон Кине представља и изазов и прилику и да Алијанса треба да усагласи своју позицију по том питању и тачно дефинише шта то значи за безбједност, слободу и демократију чланица НАТО.

Укупна издвајања Алијансе за војску премашила су један трилион долара прошле године, а још 100 милијарди долара предвиђено је за ову годину.

САД потрошиће ове године око 738 милијарди долара, укључујући 71,5 милијарди за "прекоморска ангажовања", подсјећа Спутњик.

Поређења ради, руска издвајања за војску пала су на 48 милијарди долара прошле године након окончања модернизације неколико програма, док је Кина у истом периоду издвојила 175,4 милијарде долара.