latinica  ћирилица
15/02/2020 |  22:00 | Аутор: СРНА

Извоз оружја и муниције из БиХ премашио 200 милиона КМ

Извоз намјенске индустрија БиХ прошле године износио је 212,93 милиона КМ, што је више за око четири одсто у односу на 2018. годину, изјавила је Срни директорка Сектора привреде Спољнотрговинске коморе БиХ Огњенка Лаловић.
Оружје - Фото: РТРС
ОружјеФото: РТРС

Према њеним ријечима, највише се извозило у Саудијску Арабију - 33,89 одсто, Египат 27,10 одсто, Авганистан 5,73 одсто, Турску 4,54 одсто, те у Мароко 3,95 одсто и Уједињене Арапске Емирате 3,04 одсто.

Лаловићева је рекла да се као и до сада највише извози муниција за војно оружје, револвере и пиштоље, што чини 90 одсто извозног програма, док се преосталих 10 одсто односи на дијелове за револвере и пиштоље, те артиљеријско оружје.

- Извоз цијеле намјенске индустрије БиХ носи мање од десет компанија, што чини ове резултате изузетним. Чињеница да су производи намјенске индустрије БиХ пласирани у скоро 50 земаља и на свим континентима, говори да је ова индустрија у великом степену извозно оријентисана и да је свако тржиште важно и интересантно - истакла је Лаловићева.

Она је нагласила да поред повећане потражње на свјетском тржишту, добрим резултатима уједно су допринијели и побољшани услови пословања на домаћем тржишту, кроз добру сарадњу надлежних институција са привредом.

За озбиљну модернизацију и развој намјенске индустрије БиХ, према њеним ријечима, потребне су инвестиције у истраживање и развој, као и стручни кадар који је технолошки опремљен.

- Без озбиљног улагања у научноистраживачке пројекте ниједна, а посебно ова технолошки захтјевна област не може се учинити носиоцем економског развоја без обзира на њен потенцијал - закључила је директорка Сектора привреде Спољнотрговинске коморе Огњенка Лаловић.