latinica  ћирилица
16/02/2020 |  08:42 ⇒ 08:52 | Аутор: СРНА

Срби у ФБиХ на нивоу статистичке грешке

Епископ зворничко-тузлански Фотије изјавио је на годишњем окупљању Тузлака у Бијељини да су Срби у свим дијеловима Федерације БиХ сведени на ниво статистичке грешке.
Бијељина: Милорад Додик - Фото: СРНА
Бијељина: Милорад ДодикФото: СРНА

- Срба је у Федерацији безначајан број, али је за нас значајно да је наша историја тамо, да су наше светиње тамо и велика имовина. Српска православна црква само у Тузли има више од 30 објеката које ћемо потраживати и ми то нећемо оставити - музеје, иконе, културно благо које морамо очувати - рекао је владика новинарима.

Епископ Фотије најавио је објављивање књиге о страдању и прогону Срба са простора Тузле и околине са значајном документацијом, како ти догађаји не би били заборављени, као ни вијекови живота Срба на тим просторима.

Владика је истакао да је СПЦ кохезиони фактор, мјесто окупљања Срба и да чува јединство народа.

- Проблем око наше Цркве постоји и у Америци, проблем у Црној Гори, у БиХ је сада проблем са покушајем одузимања земљишта и морамо бити јединствени, доносити праве одлуке и најпаметнија рјешења за добро нашег народа - поручио је епископ Фотије.

Он је похвалио сусрете представника власти Републике Српске и Србије као доказ јединства који српском народу улива наду и снагу.

Владика Фотије благословио је православни сабор који је окупио више од 1.000 Тузлака на празник Сретење.

- Велика се трагедија десила у Тузли из које је 80.000 Срба напустило своје домове - рекао је владика Фотије.

Он је поручио да једино слога може спасити српски народ од даљег страдања.

- Нека постоје све партије у Републици Српској, али оно што је основно, што је заједничко, то не смије да се гази, а то су наши темељи - Република Српска и свето православље, наши празници попут 9. јануара, наше јединство - закључио је епископ зворничко-тузлански.

Петом сабору Тузлака присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је за рад и пројекте Завичајног удружења Тузлака у Бијељини поклонио 50.000 КМ.

- Српски народ који је напустио своје куће и постојање на простору данашње Федерације БиХ је страдалнички и јуначки и дао је несумњив допринос одбрани и развоју Републике Српске - оцијенио је Додик.

Он је поручио да је захвалан свим људима у Републици Српској за повјерење и указао колико је данас важно да поново сви буду окупљени око идеје Републике Српске.

- Република Српска се одбранила у рату и гради се у миру, али је и оспоравају различите инстанце, раније је то чинио високи представник, а сада се путем Уставног суда БиХ покушава изманипулисати и под плаштом приче о владавини права подметнути Србима одговорност и кривица зато што бране своје, оно што већ имају - рекао је Додик.

У име Завичајног удружења Тузлака у Бијељини славни диригент Хора Србадија, Десанка Тракиловић, најавила је да ће ове године бити обиљежено 28 година од егзодуса 80.000 Срба са тузланске регије и припремљена студија "Тузла, злочин без казне", о чему је раније објављен филм.

- Све док се будемо скупљали у црквеној порти и његовали своју традицију, чували породицу и образовали дјецу, ми ћемо имати напредак - поручила је Тракиловићева.