latinica  ћирилица
16/02/2020 |  09:13 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј предводи литију у Подгорици, долази и митрополит кијевски

Патријарх српски Иринеј предводиће 29. фебруара литију улицама Подгорице поводом празника Светог Симеона Мироточивог, најавио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
Патријарх Иринеј (фото: Tanjug / Димитрије Гол) -
Патријарх Иринеј (фото: Tanjug / Димитрије Гол)

Осим патријарха, на Светосимеонској литији учествоваће и митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије са четворицом епископа, што ће, према ријечима митрополита Амфилохија, бити и наставак литија за одбрану светиња у Црној Гори.

Митрополит црногорско-приморски рекао је за Телевизију Храм да је Црква и даље на распећу, али да је и свједок и носилац силе Христовог Васкрсења, које свједочи читавом свијету, а које је људска једина нада, док је пост, који се приближава, припрема сваке душе за сусрет са Христом Господом.

Говорећи о спорном Закону о слободи вјероисповијести, митрополит Амфилохије је истакао да је потребан пропис о односу државе према Цркви и вјерским заједницама, али не овакав какав је донесен у Црној Гори.

Он је указао да је власт у Црној Гори наметала свој став у вези с тим прописом и да је, упркос протестима и амандаманима предложеним Скупштини Црне Горе, донесен закон који је у овом тренутку јединствен у Европи.

Митрополит је нагласио да је први пут у историји Црне Горе донесен пропис којим је предвиђено "подржављење" храмова.

- Несхватљиво је шта су урадили, а у исто вријеме су склопили темељне уговоре са Римокатоличком црквом, идући директно у Ватикан, као и са Исламском вјерском заједницом и Јеврејском заједницом. Међутим, нису склопили уговор са Митрополијом црногорско-приморском. Они су тражили да се региструјемо овдје - подсјетио је митрополит Амфилохије.

Владика истиче да за традиционалне цркве и вјерске заједнице није било прописано било какво регистровање, већ за новоформиране.

- Примјењивати такву регистрацију на установу која постоји осам вијекова је неразумно - указао је митрополит црногорско-приморски.

Митрополит је истакао да је Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве створила Црну Гору.

Владика Амфилохије је рекао да је у припреми иницијатива Уставном суду Црне Горе за укидање спорног закона, која би убрзо требало да буде предата тој судској инстанци.

Говорећи о литијама, митрополит је нагласио да је то велики догађај и да се народ у Црној Гори први пут у 20. и 21. вијеку осјетио угроженим у самој бити и вратио се Богу и Цркви, од дјетета до старца.

- Надамо се да ће нам Бог помоћи и молитве божијих људи и Светог Василија, који је први покренуо талас народа оним сабором у Никшићу. И народ се пробудио, вратио се Богу и Цркви. То је значајно не само за Црну Гору, већ и шире. Тек је будућност пред Православном црквом - истакао је митрополит Амфилохије.