latinica  ћирилица
16/02/2020 |  09:53 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

У Великој Британији се ћути о злочинима над Србима

Директор лондонске Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст Драгана Томашевић изјавила је да се у енглеским медијима догађаји у Сребреници приказују као "најгнуснији злочин на европској територији послије 1945. године", док се уопште не помињу хрватска операција "Олуја" и погром који су починиле муслиманске снаге над Србима у Братунцу и Подрињу.
Страдање Срба - Фото: РТРС
Страдање СрбаФото: РТРС

- Дан сјећања на жртве Холокауста у Лондону обухвата и све геноциде послије Другог свјетског рата, а на централној комеморацији овог 27. јануара, нажалост, нису поменуте српске жртве усташког геноцида, али су зато помињани Срби који су починили "геноцид" у Сребреници - рекла је Томашевићева за београдску Политику.

Томашевићева, која је 7. фебруара у Лондону организовала обиљежавање Дана сјећања на српске жртве усташког злочина у Независној Држави Хрватској, истакла је да је српској дијаспори све теже да се носи са овим видом дискриминације и све веће србофобије на Западу у медијима, али и школској лектири.

Истичући да мала и самоникла удружења, попут ове фондације, нису у стању да се носе са овим проблемима, без институционалне помоћи, Томашевићева је предложила да се прекопира матрица Јевреја и Јермена, који су створили веома солидну конструкцију за очување културе сјећања.

- За почетак држава би могла основати институцију за прикупљање, архивирање, приказивање, истраживање и едуковање, која би била на државном буџету и независна од било које владајуће странке и политичке власти - рекла је Томашевићева.