latinica  ћирилица
16/02/2020 |  10:40 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Одлуке Уставног суда БиХ против интереса и воље српског народа

Уставни суд БиХ редовно и континуирано доноси одлуке које су у сржи против интереса и воље српског народа и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, саопштио је Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ.
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ - Фото: СРНА
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХФото: СРНА

Одбор подсјећа да је Уставни суд БиХ 4. јула 2018. године експресно одбио апелацију српских странака на Закон о земљишним књигама Федерације, а да је 23.јула 2011. године експресно прихватио апелацију тадашњег члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића на Закон о катастру Републике Српске и донио привремену мјеру којом је обуставио примјену овог закона до доношења коначне одлуке Уставног суда.

- И апелација српских странака на федерални закон и апелација Изетбеговића на закон Републике Српске имале су готово идентичну аргументацију, али је, према оцјени већине судија Уставног суда БиХ, Изетбеговићева апелација била `боља`, па су његову промптно прихватили, а српску одбили - истиче се у саопштењу.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ подсјећа да је Уставни суд до сада више пута, да би створио лажну слику бриге о једнакости народа и "замазао очи" Србима, доносио одлуке да су и Срби констутитивни народ у ФБиХ, али није постојала стварна жеља да се те одлуке проведу.

У Одбору указују да за за Бошњаке и Хрвате у скупштинама кантона у Федерацији такве одлуке не постоје.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ подсјећа да одлуке Уставног суда БиХ ни за милиметар нису побољшале статус Срба повратника у ФБиХ.

Устав ФБиХ, како се наводи у саопштењу Одбора, прописује пропорционалну заступљеност српског народа у органима и институцијама власти општина, кантона и Федерације.

Према попису становништва, Срба је у ФБиХ било око 20 одсто, што значи да би их у органима и институцијама требало да буде око 20 одсто, наводе у Одбору за заштиту Срба у ФБиХ.

- Нажалост, у Федерацији се формирају кантоналне владе без иједног Србина министра, а Срби запослени у општинским кантоналним и федералним органима су раритет, врло ријетка појава - истиче се у саопштењу.

Ако би се Срби обратили Уставном суду БиХ са захтјевима да се уклоне препреке које блокирају повратак Срба у ФБиХ, како истичу у Одбору, сигурно би били експресно одбијени као и у случају српске апелације на Закон о земљишним књигама ФБиХ.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ подсјећају да је високи представник Валентин Инцко 23. септембра 2016. године изјавио да ће Уставни суд БиХ преузети све функције ОХР-а када ова институција оде из БиХ.

- То је сигурно најважнија реченица коју је садашњи високи представник рекао током свог 11 година дугог мандата. С обзиром да је ОХР углавном наметао и доносио одлуке које су у сржи биле усмјерене против интереса Срба, сада имамо прилику гледати покушај тестне фазе преноса функција са ОХР-а на Уставни суд, са јасном намјером да Уставни суд преузме функцију дисциплиновања Срба - закључују у Одбору.

У саопштењу се наводи да Закон о начелима локалне самоуправе у ФБиХ у члану 8. прописује да је надлежност локалне самоуправе у ФБиХ "осигурање и заштита људских права и основних слобода у складу са Уставом", а исти члан прописује да јединице локалне самоуправе имају право расписивања референдума за подручје јединице локалне самоуправе.

- С обзиром на чињеницу у каквом је статусу српски народ у Федерацији, сигурно је да руководства српског народа у српским општинама знају да ће некад морати затражити и мишљење народа о неким питањима ради заштите права и слобода Срба у ФБиХ - наводи се у саопштењу Одбора.