latinica  ћирилица
16/02/2020 |  11:08 | Аутор: СРНА

Процјене - стопе економског раста од 3,5 одсто до 3,8 одсто

Стопа економског раста у БиХ према пројекцијама би требало у овој години да износи 3,5 одсто, у наредној години 3,6 одсто, док је пројектована стопа економског раста за 2022. годину 3,8 одсто, наводе из Дирекције за економско планирање БиХ у Програму реформи за период 2020-2022. година.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

У овом документу наводи се да би основне претпоставке пројекција економског раста требало да буду повољније екстремно окружење и бољи домаћи пословни амбијент, док би кључни ослонац раста током тог периода требала бити домаћа тражња.

Референтне међународне институције које се баве пројекцијама економског раста у свијету као што су ММФ, Свјетска банке и Европска комисија од 2020. до 2022. године најављују превазилажење глобалних економских изазова и, према пројекцијама ММФ-а, у посматраном периоду очекује се да свјетска економија забиљежи просјечан раст од три одсто, а ЕУ од два одсто.

Повећање укупне економске активности у БиХ, уз очекивано повећање индустријске производње и грађевинских радова које би требало бити праћено повећањем броја запослених, прихода од извоза, као и повећањем новчаних прилива из иностранства би за резултат требало имати повећање расположивог дохотка грађана и самим тим повећањем приватне потрошње.

Имајући у виду висок ниво јавне потрошње у оквиру бруто домаћег производа /БДП/ у БиХ и активности који се улажу кроз процес фискалне консолидације, током овог периода очекује се постепена стабилизација јавних финансија кроз смањење јавних расхода и истовремено повећање јавних прихода како би се ограничио раст јавне потрошње, наводи се у Програму реформи.

Инвестиције би током посматраног периода, за разлику од претходних године могле имати значајнији раст, а самим тим и већи допринос у очекиваном расту БДП-а и очекује се да би у том периоду могло доћи до повећања инвестиција по просјечној годишњој стопи од око девет одсто.

У периоду на који се односи Програм реформи очекује се и раст извоза по просјечној стопи од око седам одсто.